Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Utestängande hyresgästkrav

Bild: Bild: Hanna Strömbom

ETC Göteborg

Din bruttoinkomst ska vara minst tre gånger årshyran. Det kravet ställer numera de kommunala bostadsbolagen i Göteborg på sina blivande hyresgäster. Men det är krav som effektivt utestänger stora grupper, inte minst unga, från möjligheten att få ett eget kontrakt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Din bruttoinkomst ska vara minst tre gånger årshyran. Det kravet ställer numera de kommunala bostadsbolagen i Göteborg på sina blivande hyresgäster. Men det är krav som effektivt utestänger stora grupper, inte minst unga, från möjligheten att få ett eget kontrakt.

En av dem är 23-åriga Maja som just nu läser globala studier vid universitetet och bor i studentbostad hos SGS. Hon är inte i akut behov av en annan bostad eftersom det är ett och ett halvt år kvar av studietiden.

Maja brukar ändå kolla lediga lägenheter eftersom hyran för studentlägenheten äter upp en så stor del av studielånet. Men trots att Maja bevisligen klarar sin nuvarande hyra med studielån, bostadsbidrag och sommarjobb har hon upptäckt att hon inte ens kan söka lägenheter med lägre hyra.

”Det känns helt paradoxalt. Jag kommer inte upp i de krav som ställs trots att det handlar om hyror på flera hundralappar under det jag betalar i dag”, säger Maja som betalar runt 5 600 kronor i månaden för sin studentetta.

Vi har naturligtvis förståelse för att hyresvärdar vill försäkra sig om att en blivande hyresgäst har möjlighet att betala hyran. Men det kan göras på andra och betydligt mer flexibla sätt än genom höga och rigida inkomstkrav.

Kraven innebär till exempel att den som vill hyra en just nu utannonserad ledig etta hos allmännyttan i Majorna med en hyra på 4 007 kronor i månaden måste ha en årsinkomst före skatt på minst 144 252 kronor.

I nyproduktion blir inkomstkraven än mer absurda. En nybyggd etta i Kvillebäcken med en hyra på 6 678 kronor kräver då en årsinkomst på strax över 240 000 kronor.

Till saken hör också att många unga är hänvisade till olika typer av visstidsanställningar som projekt, vikariat, timanställning eller värsta sorten – inringd vid behov. Förra året var det så många som var tredje svensk mellan 16 och 34 år som hade den typen av anställning och därmed också ojämna och osäkra inkomster.

Men även om du som bostadssökande har en lägre inkomst än kraven, säger det egentligen ingenting om dina möjligheter att betala hyran.  Maja till exempel har radikalt dragit ner på andra utgifter. För övrigt är det knappast hyresvärdarnas sak att bestämma hur du disponerar din egen inkomst.

 Vi vet att hyrorna de senaste åren stigit mer än andra konsumentpriser och att löneutvecklingen inte alls hängt med i samma takt. Det innebär att allt fler kommer att hamna under de inkomstnivåer de kommunala bostadsbolagen kräver.

Vi uppmanar därför Göteborgs politiker att en gång för alla slopa de kommunala bostadsbolagens stelbenta inkomstkrav och i stället se vilka möjligheter varje individ har för att klara hyran. 

Anna Lönn Lundbäck
regionchef Hyresgästföreningen västra Sverige

Hanna Lindquist
ordförande jagvillhabostad.nu
Göteborg

Ämnen i artikeln