Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: ”Ungas trygghet står på spel”

Bild: Bold: Press

Dagens ETC

Idag på 1 maj samlas tusentals unga runt om i hela Sverige för att demonstrera mot samhällets orättvisor. För många unga går det bra, men inte för alla. Ojämlikheten och otryggheten är fortfarande alldeles för stor och framtidstron för låg. Men det går att förändra med politiken bara vi vill. Sveriges unga står inför ett vägval den 9 september.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag på 1 maj samlas tusentals unga runt om i hela Sverige för att demonstrera mot samhällets orättvisor. För många unga går det bra, men inte för alla. Ojämlikheten och otryggheten är fortfarande alldeles för stor och framtidstron för låg. Men det går att förändra med politiken bara vi vill. Sveriges unga står inför ett vägval den 9 september.

Att öka tryggheten för unga är SSU:s viktigaste fråga i valet. Vi är stolta över mycket som den S-ledda regeringen åstadkommit. Såsom rekordlåg arbetslöshet blandunga, högre studiebidrag och avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar påsommarloven. Men vi är inte nöjda. För det här är bara början på det samhälle vi vill bygga: det jämlika och rättvisa samhället där alla unga får samma chans att lyckas i livet.

Vår ungdomsgeneration behöver trygghet mer än någonsin. Vi är de som i teorin har möjligheten att åka på weekendresor, plugga utomlands eller bli “influencers” på Instagram. Men vi är också ungdomsgenerationen som drömmer om en skola fri från sexuella trakasserier och bråk, om en vård som finns där när vi mår dåligt och att inte behöva vara rädda när vi går hem från träningen på kvällen.

Det ska inte behöva vara så. Det ska inte spela någon roll om du föddes i Sverige eller nyss kommit hit. Om du bor i en bruksort eller storstad. Om dina föräldrar har ett stort bankkonto eller inte. Om du är tjej eller kille. Alla unga förtjänar trygghet. Därför vill SSU:

• Att skolan ska bli rättvis. Oavsett var du bor eller kommer ifrån ska du få samma chans att lyckas i skolan. Det kräver en skola med trygghet och studiero i klassrummet, en mer tillgänglig elevhälsa och där resurserna går till elever med störst behov, inte riskkapitalister med störst plånböcker.

• Stoppa den psykiska ohälsan. Unga mår allt sämre och samhället har hittills gjort för lite för att bryta utvecklingen. Vi vill se större satsningar för att stärka elevhälsan och göra ungdomspsykiatrin bättre och mer tillgänglig i hela landet. Alla unga förtjänar att må bra och en sjukvård som backar upp oss när vi behöver den.

• Förbättra integrationen och stärka sammanhållningen. Alla som bor i Sverige ska vara en del av vår samhällsgemenskap.

• Segregationen ska brytas och parallellsamhällen ska bort. Vi ska ge alla människor reella möjligheter lära sig svenska, utbilda sig, och att etablera sig på arbetsmarknaden. Alla som kan jobba ska jobba.

• Bekämpa sexualbrotten och dess orsaker. Vi ska säkra tryggheten för alla unga oavsett var man bor.  Det handlar om att satsa på polisen så att fler brott utreds och skärpa straffen för sexualbrott men också att jobba förebyggande för att en samtyckeskultur ska genomsyra hela samhället. Unga ska känna sig trygg på gatan, i skolan och på nätet.

SSU är verklighetssynens ungdomsförbund. Vi varken svartmålar eller skönmålar verkligheten. Vi är feminister och antirasister som inte kan vänta på en bättre framtid och som är övertygade om att samhällsproblem går att lösa med politiken.

Samtidigt vill den samlade högern få oss unga att tro att det är ofrånkomligt att möta framtiden med försämringar och lägre ambitioner. De går till val på en otrygghetschock. Moderaterna och SD vill sänka våra löner, höja våra hyror och göra oss alla provanställa på livstid.

Det är en dystopi vi i SSU aldrig kommer skriva under på. Vi vet att det inte går att backa in i framtiden.

Redan den 9 september kan vi välja väg för framtiden. Vi vill skapa ett Sverige som håller ihop. Vi vill bygga ett samhälle som backar upp dig när du behöver det och som gör oss unga tryggare i vår vardag.

Vi är starkare tillsammans.