Hoppa till innehållet

Budget

Debatt: Ungas munhälsa betalar rikas skattesänkningar

Bild: Martina Holmberg/TT

Dagens ETC

Idag presenterar finansministern regeringens budgetproposition. Det är tydligt att det är vi unga som får betala priset för borgerlighetens politik i form av otillräckliga satsningar på bostäder, en klimatpolitik som ökar utsläppen och en försämrad munhälsa.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

När Elisabeth Svantesson (M) redogjorde för de ekonomiska förutsättningarna för 2025 kom de 60 miljarder kronor som finansministern utlovar i reformutrymme med en viss förvåning och är något mer än vad experterna hade förutspått. Dock ska det nämnas att såväl LO som Svenskt Näringsliv vill se ett större reformutrymme. Finansministern kallar dessa 60 miljarder för en offensiv budget. Regeringsföreträdare stoltserar kring att “kampen mot inflationen är vunnen” och utlovar med optimism att bättre tider komma skall. 

Inflationen har sjunkit, det är sant. Dock är kostnadskrisen fortfarande ytterst aktuell. Regeringens vilja till att göra något åt höga matpriser och hyror som skenar ter sig vara obefintlig. 

I ljuset av det är en av de budgetsatsningarna som regeringen är stoltast över något märklig: regeringens borttagning av avtrappningen av jobbskatteavdraget sänker undersköterskors skatt med 150 kronor. För höginkomsttagare, såsom statsministern själv, hamnar sänkningen på 3 900 kronor. Istället för att lägga pengar på skattesänkningar, skulle det vara bättre om regeringen fördelade resurser rättvist, till exempel genom ett höjt studiebidrag till landets studenter. 

Elisabeth Svantesson säger sig vilja få igång hjulen i svensk ekonomi. Istället för skattesänkningar som framför allt gynnar de med högst inkomster skulle en rimlig åtgärd vara att stimulera byggsektorn, där många jobb har försvunnit till följd av att byggtakten har tvärnitat. Dessutom menar flera aktörer, inte minst Stockholms handelskammare, att bostadskrisen är ett av de största hoten mot svensk tillväxt. Förutom en tillväxtskapande åtgärd skulle satsningar riktade mot byggsektorn åtgärda den allvarliga situationen vi befinner oss i: en av fyra unga vuxna kan inte flytta hemifrån. 

Regeringens prioriteringar framgår också tydligt i beslutet att ta bort den fria tandvården för unga vuxna mellan 19 och 23 år. Samtidigt förstärks högkostnadsskyddet för tandvård för äldre över 67 år. S-studenter har länge kämpat för att tänderna ska vara en del av kroppen, och således ingå i högkostnadsskyddet likt övrig sjukvård för alla. 

Lika makabert som svårt att förstå. 

Att regeringen sätter åldersgrupper mot varandra samtidigt som de lägger ungefär 18 miljarder på sänkta skatter som framför allt gynnar de redan bemedlade är lika makabert som svårt att förstå. Det är inte unga vuxnas munhälsa som ska betala de rikas skattesänkningar.

Sammantaget visar regeringens budgetproposition att de unga i Sverige inte bara lämnas utanför budgetsatsningarna utan dessutom får betala priset för en politik som gynnar de redan välbärgade. Regeringens orättvisa omfördelning av resurser speglar en brist på förståelse för de utmaningar som unga står inför. 

I vårt Sverige är det självklart att ungas framtid ska sättas framför onödiga skattesänkningar som gynnar de som har allra mest. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.