Opinion
Debatt: Ung i Sverige visar en annan väg
Dagens ETC
Vi har en historisk möjlighet att sluta ett socialt löfte som sätter ett slut för splittringspolitiken.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Förra veckan avslutade Ung i Sveriges en två veckor lång sittprotest på Mynttorget. Unga på flykt från Afghanistan har vägrat nöja sig med tomma löften från politiker medan utvisningarna till dödens Afghanistan fortsätter.
Dessa ungdomar representerar någonting radikalt nytt i svensk politik. Deras praktiska solidaritet visar att det är tid att formulera ett socialt löfte som ett alternativ till de senaste decennierna av splittringspolitik.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Ung i Sveriges protester måste förstås mot bakgrund av det politiska klimat vi har i Sverige. För bara några år sedan var det omöjligt att tänka sig att politiker utanför extremhögern öppet skulle ställa utsatta grupper emot varandra. Men i takt med Sverigedemokraternas frammarsch har flera partier tagit efter delar av deras politik.
Samtliga allianspartier utom Centerpartiet vägrade i våras att bidra till att hitta en lösning för de 9000 unga människor som under flera år kastats mellan hopp och förtvivlan i Migrationsverkets rättsosäkra handläggningsprocesser. Moderaterna öppnade så sent som för en vecka sedan för att bjuda in Sverigedemokraternas i värmen. Det rör sig om ett rasistiskt parti med tydliga nazistiska rötter.
Socialdemokraterna har under mandatperioden genomfört en svängning i migrationspolitiken som lett till att barnfamiljer splittrats och människor skickats tillbaka till krig och död. Det har legitimerats med en splittringspolitik som ställt personer som använder assistans mot flyktingar, som ställt möjligheten för ungdomar att få gratis busskort mot andra ungdomars möjlighet att slippa undan krig. Så skapas en grogrund för fascism och rasism. Så skapas ett samhälle för eliter. Så undergrävs demokratin.
Ung i Sverige visar att det finns ett alternativ till splittringspolitiken. Dessa ungdomar har i många fall levt i ett rättsligt limbo i tre års tid. De kom till ett land som talade om att hos oss byggs inga murar. Men nästa morgon vaknade de upp till ett land där ungdomarna plötsligt var hela nationens syndabockar. Många hann bli vuxna under tiden deras rättsosäkra handläggningsprocesser pågick. I våras tog en majoritet av riksdagens partier ansvar för att försöka hitta en lösning för ungdomarna genom den nya gymnasielagen.
Trots att lagen innehöll flera uppenbara bristen var den avsedd att ge 9000 personer en ny chans att få stanna. Det innebar 9000 skäl att hoppas. Men hoppet förvandlades till förtvivlan när lagen inte kunde verkställas. Nu kräver Ung i Sverige det självklara: permanenta uppehållstillstånd för barn och unga som varit i Sverige i över ett års tid. Ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan och ett stopp för utvisningarna dit. En majoritet i riksdagen ville i våras finna en lösning. Nu är det dags för att ta ansvar för att det blir verklighet.
Men Ung i Sveriges kamp har aldrig stannat där. De har sträckt ut en hand till andra sociala rörelser. De har förenat kampen för att få stanna i Sverige med kampen för rätt till personlig assistans och kampen för schystare arbetsvillkor för de med sämst villkor. Så läggs grunden för ett socialt löfte där vi för samman våra sociala kamper och lovar varandra att står du upp för mig i dag står jag upp för dig imorgon.
Ung i Sverige visar en annan väg. Vi har en historisk möjlighet att sluta ett socialt löfte som sätter ett slut för splittringspolitiken.