Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Undersköterskor utför under varje dag

”Undersköterskan finns med i alla delar av livet och kan jobba med så många olika saker. Från födsel till död. En undersköterskas kompetens behövs överallt”, skriver debattören.
”Undersköterskan finns med i alla delar av livet och kan jobba med så många olika saker. Från födsel till död. En undersköterskas kompetens behövs överallt”, skriver debattören. Bild: Bild: Tomas Oneborg/TT

Dagens ETC

”Jag försöker fokusera på bredden. På mångfalden, på karriärmöjligheterna och möjligheten att faktiskt utveckla mig i mitt yrke.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag är stolt. Jag är stolt över mitt yrke. Jag önskar att alla undersköterskor i detta land kunde känna detsamma.

Jag vet att det är många av mina kollegor som ser ner på sig själva och på sina arbetsuppgifter. Jag vet att det är många där ute som inte ser sin egen förträfflighet i det de gör.

Vi är Sveriges största yrkesgrupp. Vi toppar statistiken i SCB:s undersökning av de 30 största yrkena i Sverige.

Undersköterskan finns med i alla delar av livet och kan jobba med så många olika saker. Från födsel till död. En undersköterskas kompetens behövs överallt. Men som sagt det är många som inte inser att de gör ett fantastiskt jobb!

Hur ska vi ändra på det då?

Jag är jätteglad över att skolorna återigen är skyldiga att se till att eleverna ska ut på Prao.

Intresset för vård och omsorg är rekordstort bland eleverna i årkurs 8 och 9. Här har vi en stor rekryteringsbas. Nu ska vi bara få kommunerna och regionerna att fatta vad de går miste om när de inte erbjuder prao-platser på sina äldreboenden och i sina hemtjänstgrupper. För den största andelen av Sveriges undersköterskor finns just där, redo att visa upp vad en undersköterska gör.

Jag har under ett och ett halvt år åkt runt och pratat med massor av elever i åk 8 och 9. Den första frågan jag ställer när jag har samlat eleverna är ”Vad gör en undersköterska?”

Svaret jag får är ganska enhälligt från samtliga elever. De torkar bajs och rullar hår.

Om eleverna som ska välja gymnasie­program har den uppfattningen om mitt arbete, då är det min skyldighet att ändra på den. Alla vi som arbetar inom omsorgen har en skyldighet att tala gott om vårt yrke, även om det inte alltid är lätt. Jag vet att vi har dålig lön och att våra arbets­tider är kass, men jag pratar inte så mycket om det.

Utan jag försöker fokusera på bredden. På mångfalden, på karriärmöjligheterna och möjligheten att faktiskt utveckla mig i mitt yrke. För det finns karriärvägar i undersköterske­yrket. YH-utbildningar och olika instruktörsuppdrag till exempel. Att en undersköterska sedan kan jobba på sjukhus är det inte många ungdomar som känner till. För de som uppmärksammas mest i sjukhussammanhang är läkare och sjuksköterskor.

Det för mig in på en annan del av det jag brinner för. Varför är föräldrarna till de unga som vill läsa till sjuk­sköterskor så in i helsike rädda för att deras ungdomar ska gå på vård- och omsorgsprogrammet? Jo, de är inte uppdaterade på att man, utan att lägga till eller ta bort någonting får en högskolebehörighet. Som om inte det skulle vara nog så får man en utbildning till ett yrke där man kan stanna kvar resten av livet.

Du får en utbildning till något så fint som undersköterska. Ett yrke där du får chansen att ta hand om det finaste här i Sverige. Våra sköraste, yngsta, äldsta och sjukaste med­borgare.

I min roll som undersköterska torkar jag bajs och rullar hår, visst gör jag det. Men jag får också komma in
i integritetsbubblan, hjälpa någon att äta, byta förband och komma med in i duschen. Jag får också hjälpa din anhöriga att se blommorna utanför fönstret, torka din anhörigs tårar, hjälpa din anhöriga att minnas vem det var som hälsade på. Byta filter på respiratorn så att din anhöriga kan andas, ge sondmat i knappen på magen så att din anhöriga får näring. Vända din anhöriga i sängen så hen inte får trycksår. Åka i snöslask och ishalka till din anhöriga för att ge medicin hemma.

Kan jag då inte få säga att jag är bäst utan att någon i detta land höjer på ögonbrynen?

Jo, visst kan jag det!

Våga vara stolt över att du är undersköterska. Våga förstå att dina arbetsuppgifter gör skillnad, även om du själv tycker att de är obetydliga.

Är du inte övertygad? Fundera då på varför alla nya studenter av olika sorter, läkarkandidater, sjuksköterskestudenter, biomedicinska analytiker går med en undersköterska sina första arbetspass inom vård och omsorg. Varför är det så? Jo, för att vi besitter den mest grundläggande kompetensen, vi är omvårdnadsproffs, och det heter väl under­sköterska eftersom vi utför under varje dag, eller hur?