Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ulf Kristersson måste göra upp med klimatförnekarna

”Om man frågar svenska folket vad de oroar sig mest för inför framtiden så kommer klimat- och miljöförstöring på första plats.” 
”Om man frågar svenska folket vad de oroar sig mest för inför framtiden så kommer klimat- och miljöförstöring på första plats.”  Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

"Ska Ulf Kristersson ha någon trovärdighet måste han dels lägga om stora delar av partiets nuvarande politik, men även ta avstånd från de tendenser av klimatförnekeri som finns i partiet."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Moderaterna vill skära ner miljöbudgeten med var fjärde krona och i övrigt står stora utbyggnader av flyg och motorvägar som vanligt högt på agendan. Ska Ulf Kristersson ha någon trovärdighet måste han dels lägga om stora delar av partiets nuvarande politik, men även ta avstånd från de tendenser av klimatförnekeri som finns i partiet, skriver riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) och gruppledaren i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson (MP).

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Det är också den viktigaste valfrågan för unga väljare och Dagens Industri sätter också miljö och klimatfrågan som en av de tre viktigaste frågorna i valet 2018. Om man frågar svenska folket vad de oroar sig mest för inför framtiden så kommer klimat- och miljöförstöring på första plats. Även om det finns olika syn på vad som bör göras är det hoppfullt att det generellt finns en samsyn om det allvarliga läget.

Tyvärr verkar det inte omfatta moderaterna. I veckan framkom att den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson deltagit på en konferens tillsammans med det klimatförnekande nätverket Klimatsans. Han tycktes inte se några problem med det och tog heller inte avstånd från deras åsikter efter konferensen.

Att Jan Ericsson förnekar alla de tusentals vetenskapliga rapporter som finns kring klimatförändringarna och dess dramatiska effekter för allt mänskligt liv är naturligtvis allvarligt och väcker frågor om vart hans parti är påväg i klimatfrågan. Jan Ericson är dessutom långt ifrån ensam i moderaterna med att driva en klimatförnekande agenda.

Redan 2014 använde riksdagsmannen Lars Beckman en tillfällig köldknäpp i Norrland som argument för att ifrågasätta hela klimatfrågan. Han skrev på Twitter att båda sidor i debatten om hurvida klimatförändringarna finns inte får komma fram. Han såg också en konspiration där han menade att ”Twittervänstern” och mainstream media” överdrev klimatfrågan för att stärka statens makt.

Utöver detta har det även funnits moderater lokalt, exempelvis i Hässleholm, som drivit kampanjer där de förnekat klimatförändringarna.

Även bland anställda inom Moderaterna finns kopplingar till organisationer som förnekar klimatförändringarna. Moderaternas strategichef och tidigare kommunikationschef Per Nilsson arrangerade 2013 ett seminarium med Stockholmsinitiativet, en tankesmedja som förnekar klimatförändringarna, i Almedalen samtidigt som han på uppdrag av den till moderaterna nära kopplade tankesmedjan Timbros uppdrag skrev en kraftigt kritisk rapport om vindkraft.

Att enskilda personer har eller har haft kopplingar till organisationer som förnekar klimatförändringarna skulle moderaterna kanske komma undan med om de var tydliga i sin klimatpolitik. Tyvärr tycks dessa personer snarare fått sätta agendan på partiets miljö- och klimatpolitik.

Moderaterna vill skära ner miljöbudgeten med var fjärde krona och i övrigt står stora utbyggnader av flyg och motorvägar som vanligt högt på agendan. De säger nej till flygskatten samtidigt som de kämpar emot den så populära premien för elcyklar. Moderaterna vill också kraftigt minska anslagen till Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen.

När Ulf Kristersson valdes till partiledare nämnde han klimatet som en av de frågor han ville prioritera. Därefter har det varit knäpptyst. Ska Ulf Kristersson ha någon trovärdighet måste han dels lägga om stora delar av partiets nuvarande politik, men även ta avstånd från de tendenser av klimatförnekeri som finns i partiet. Forskarna är helt överens om hur klimathotet uppstått och dess allvar. Att inte acceptera detta är i bästa fall ett tecken på naivitet och i sämsta fall ett tecken på högerpopulism som vi annars mest sett i på andra sidan Atlanten.

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP)

Tomas Eriksson, gruppledare i Stockholms läns landsting (MP)