Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Ukraina ska kunna lita på att EU alltid kommer ställa upp

”Jag står med Ukraina”, sa Europaparlamentets talman Roberta Metsola i samband med att hon tog emot "Ukrainian Order of Merit" av Volodymyr Zelenskyy på Europadagen 9 maj.

”Jag står med Ukraina”, sa Europaparlamentets talman Roberta Metsola i samband med att hon tog emot "Ukrainian Order of Merit" av Volodymyr Zelenskyy på Europadagen 9 maj.

Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Dagens ETC

Redan från början har vanliga européer i land efter land visat orubbligt stöd för Ukrainas kamp för självbestämmande – och gett stöd och bistånd för att åtgärda de brister som politisk omedgörlighet och maktkamper resulterat i. Det är en enorm kraft. Men det Ukraina till sist behöver är ett Europa som håller fast vid sina åtaganden.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under de två år som gått sedan Ryssland inledde sin oprovocerade och olagliga invasion av Ukraina har det kraftiga internationella stödet börjat att avta. Det nyliga spektaklet med kohandel i USA:s kongress angående ett nytt stödpaket på 61 miljarder dollar, samt de framväxande skillnaderna i den europeiska opinionen, tyder på att stödet långsamt försvagas på grund av konkurrerande prioriteter. 

Även om Ryssland kanske hade för avsikt att vinna med ett förbluffande blixtkrig, kan de potentiellt nå större framgångar genom att dra ut på kriget och vänta på att sprickor ska börja synas i den västerländska alliansen.

Samtidigt som USA:s och europeiska regeringar blir allt försiktigare med att klubba stödpaket så är behovet för detta stöd nu större än vid krigets början. Utöver omfattande militära behov har vissa av det ukrainska samhällets behov drabbats av nästan katastrofala störningar som landets imperialistiska grannland orsakat. 

Ukraina har idag runt 3,7 miljoner internflyktingar som kämpar för att få vardagen att gå ihop. Många tvingas ta emot humanitärt bistånd och socialbidrag då tillfälligt och dåligt betalt arbete inte försörjer dem. En fjärdedel av Ukrainas befolkning är till åren och många av dessa är beroende av allt magrare statliga pensioner, även i ett land där stöd mellan generationer är normen. Hårt drabbade är även de militära och civila personer som skadats i konflikten. Ukraina har idag 300 000 fler funktionshindrade personer än landet hade när kriget började.

Medan stödet från regeringar är ovisst förblir individer och civilsamhället orubbligt och fortsätter att göra skillnad. Sedan krigets utbrott har det främsta sättet att nå ut med stöd till behövande varit initiativet United24, som lanserades av Volodymyr Zelenskyj 5 maj 2022. I skrivande stund har denna plattform tagit emot över 424 miljoner euro i donationer från privatpersoner. Detta har hjälpt till att finansiera 48 000 skottsäkra västar och hjälmar, 65 000 uniformer åt tjänstemän i den ukrainska armén, 30 drönare för direkt militär användning, samt 35 ALV-respiratorer och 10 röntgenmaskiner för sjukvårdspersonal på Ukrainas östfront.

Mindre organisationer i Europa har också ingripit med stor effekt. Ett exempel är Vitsche, en icke-statlig organisation baserad i Berlin som grundades av fördrivna ukrainare för att motarbeta ryska desinformationskampanjer och främja gräsrotsstöd för de som kämpar på fronten. I sin senaste gräsrotskampanj samlade Vitsche in 30 000 euro på bara tre dagar, så att man kunde köpa och leverera en ambulans för sjukhusen i Kharkiv-regionen. Denna kampanj, som fick stöd av framstående tyska influerare på sociala medier, kommer att hjälpa sjukvårdspersonal vid fronten att snabbt evakuera soldater och civila, samt möjliggöra livräddande behandling vid fronten. 

Detta är ett av en rad andra framgångsrika initiativ för att nå ut med nödvändigt material till Ukraina när stödet på nationell nivå uteblivit.

I Storbritannien har transportföretaget Go-Ahead, tillsammans med Swindon Humanitarian Aid Partnership, crowdsourcat inköpet av fyra bussar för användning vid Ukrainas östra front. Dessa utgör nu viloplatser och mobila fältsjukhus för ukrainska militärer. En annan buss har renoverats om med en förtrollad skog och förvandlats till en sagobuss så att barn och unga kan få en välbehövd paus. I Polen har den icke-statliga organisationen Project Hope tillhandahållit primärvård, rehabilitering och psykologiskt stöd till ukrainska flyktingar, inklusive psykisk terapi till nästan 4 000 barn.

Till och med i Ungern, ett land som står närmare Kreml än Kiev, har det förekommit anmärkningsvärt, om än orapporterat, stöd från medborgarna. Iván Bojár och hans ekologiska organisations kampanj ”Tio miljoner träd” använde stödet från sina supportrar för att trotsa de statliga mediernas allmänna kritik mot Ukraina och finansiera köpet och leveransen av livsnödvändiga materiel till de som strider på fronten med sin kampanj ”Jul i Kiev”. Donationerna inkluderade varma kläder och generatorer som skulle förse kritisk infrastruktur med ström under vintern.

Europas ledare har inte råd att vara belåtna med USA:s nyligen klubbade stödpaket till Ukraina. 

Redan från början har Europas befolkning visat orubbligt stöd för Ukrainas kamp för självbestämmande – och gett stöd och bistånd för att åtgärda de brister som politisk omedgörlighet och maktkamper resulterat i. 

Europas ledare har inte råd att vara belåtna med USA:s nyligen klubbade stödpaket till Ukraina. Snarare tvärtom måste man agera beslutsamt och förnya sitt åtagande att ge stöd, så att Ukraina kan kämpa emot och vinna.

Timothy Snyder, ledande historiker för regionen, har gång på gång upprepat: Det är avgörande att vi fullgör våra löften om stöd till Ukraina, både för försvaret av landets internationella rättigheter som ett fritt och suveränt land, samt för att bevara freden i Europa.

Ämnen i artikeln