Göteborg
Debatt: Tystnaden från Göteborgs universitet visar på omänsklig utveckling
”Lägret är ett bevis på att vårt universitet inte längre är en plats för kritiskt tänkande, social förändring och försvar av allas människovärde”, skriver Taha Khatab, aktiv i GU Students for Palestine.
Dagens ETC
Samarbetet mellan Göteborgs universitet och israeliska institutioner bryter mot mänskliga rättigheter, universitetets egna värdegrund och etiska riktlinjer, skriver Taha Khatab, aktiv i GU Students for Palestine.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I nära 80 dagar har lägret för Palestina stått utanför Göteborgs universitets byggnad. Syftet med studentlägret var att universitetets ledning skulle lyssna på våra krav. Men istället för dialog har vi mötts av tystnad. Ledningen har slutat svara på våra mejl och vägrar fortsätta dialogen, trots att vårt ärende är långt ifrån löst.
Många av oss är trötta. Lägret kräver enorma mängder tid och energi. Våra tält har blivit svaga och klarar knappt längre av det hårda svenska vädret efter så lång tid. Men trots det vägrar vi stänga lägret. Samarbetet mellan Göteborgs universitet och israeliska institutioner fortsätter obehindrat. Universitetet har inte ens velat granska eller utreda de dokument vi lämnat till rektorn, som visar hur samarbetet bryter mot mänskliga rättigheter, universitetets egna värdegrund samt etiska riktlinjer.
Universitetsledningen fortsätter att ignorera oss trots två viktiga domar. Den internationella domstolen har fastställt att ”Israels förflyttning av bosättare till Västbanken och Jerusalem, och Israels upprätthållande av sin närvaro, strider mot artikel 49 i den fjärde Genèvekonventionen.” Domstolen uttrycker även oro över att antalet bosättningar ökar.
Universitetet har blivit statens förlängda arm i en skrämmande antidemokratisk och omänsklig utveckling.
I maj ansökte Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Gallant ska gripas för brott mot mänskligheten. Trots detta oroar sig inte Göteborgs universitet över att fortsätta samarbeta med israeliska institutioner som är direkt involverade i övergreppen mot palestinier, något som universitetets egna forskare tidigare påpekat.
Lägret står som en symbol för motstånd mot ledningens maktutövning och deras ovilja att granska och ställa Israel till svars. Lägret är ett bevis på att vårt universitet inte längre är en plats för kritiskt tänkande, social förändring och försvar av allas människovärde. Universitetet har blivit statens förlängda arm i en skrämmande antidemokratisk och omänsklig utveckling. Idag är lägret för Palestina utanför Göteborgs universitet ett unikt fall som visar hur studenter, tillsammans med stöd från civilsamhället, spelar en viktig roll för att värna demokratin genom att stå för alla människors lika värde.
Ledningens enda motargument har varit att universitetet inte har ansvar att agera i detta ärende, en diskurs som vi inte känner igen från andra konflikter. Men vi finns kvar för att markera att kampen inte är över. Folkmordet pågår fortfarande och samarbetet mellan Göteborgs universitet och israeliska universitet bör avslutas. Vi står kvar för att vi skäms över att studera mänskliga rättigheter och forskningsetik när vår ledning väljer att inte applicera det på palestinier.
Vi har stärkt våra tält med stöd och kärlek från det mångkulturella svenska civilsamhället och med stöd från andra hjälpsamma människor. Historien kommer att visa vem som stod på mänsklighetens sida och lägret utanför Göteborgs universitets huvudbyggnad kommer att vara ett av bevisen.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.