Opinion
Debatt: Tyst om Heimstadens skandaler i Sverige
Dagens ETC
Märkligt tyst om Heimstadens skandaler i hemlandet Norge, skriver debattören.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Heimstaden, en norsk fastighetsägare, har under de senaste åren blivit en av de mest betydande privata bostadsaktörerna i Sverige – inte minst i Malmö. Företaget har expanderat kraftigt och kommunala fastighetsbolag i flera svenska städer har gladeligen sålt ut delar av sina bestånd till bolaget. Med tanke på företagets makt på den svenska bostadsmarknaden är det förvånande att det råder en svensk medieskugga kring den kritik som haglat mot Heimstaden i norsk media.
Skandalen kring Heimstaden handlar bland annat om att de har brutit mot norsk lag som säger att kommunen och hyresgästerna har förtur till att köpa ett hyreshus när det säljs. Säljare och köpare måste enligt lagen anmäla affären till kommunen så att de boende har möjlighet att använda förköpsrätten. Detta har Heimstaden, som köpt upp en mängd fastigheter framförallt i Oslo, i många fall inte gjort. Heimstadens köp har ibland inneburit att hyrorna har höjts så kraftigt att många inte har råd att bo kvar.
Det har även uppdagats av den norska tidningen Dagens Næringsliv att Heimstaden angett att lägenheter är större än vad de är. Tidningen jämförde Heimstadens annonser med lägenheternas ritningar och kunde visa att lägenheterna i snitt angetts vara nio procent större. Hösten 2017 hölls en rättegång angående storleken på ett antal lägenheter. I rätten sa en högt uppsatt företrädare för Heimstaden att det är ett vanligt förekommande fenomen. Heimstaden har även vägrat att ändra hyran i efterhand när måtten visat sig vara felaktiga.
En starkt bidragande orsak till Heimstadens ökade vinster de senaste åren är deras relativt nya värderingsmodell som till stor del utgår från antalet kvadratmeter. Dagens Næringsliv uppskattar att de påhittade kvadratmetrarna ger en intäkt på 1,8 miljoner norska kronor per år. Hyran på de lägenheter där Heimstaden blåst upp storleken är långt över marknadshyran.
I ljuset av dessa avslöjanden är det förvånande att det råder en sådan svensk mediaskugga i frågan. Det här handlar om en av Sveriges absolut främsta fastighetsägare som öppet bryter mot lagen och lurar sina hyresgäster tillika kommuner. Frågan blir då helt enkelt om svenska kommuner fortsatt ska hjälpa Heimstadens huvudsakliga ägare Ivar Tollefsen att bygga ut sitt imperium. Ett imperium som byggts på att ljuga för sina hyresgäster, och att bryta mot lagen.
I grund och botten handlar detta dock inte om Heimstaden egentligen. Det handlar om en bostadspolitik där rätten till ett hem inte behandlas som en social rättighet, utan som en vara på en marknad.