Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: Tunga S-profilerna: Därför är det rätt att kryssa Lindholm

Dagens ETC

Vår uppmaning till väljarna är enkel: Rösta på den politiker som som vill prioritera miljön och klimatet, skriver tunga S-profiler, bland andra Mona Sahlin och Jytte Guteland:

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

En hoppfull framtid är möjlig men den förutsätter klimaträttvisa. Vår tid präglas av oro och uppgivenhet. Alla partier, inklusive vårt eget, måste göra mycket mer för miljön och klimatet. Vi vill vända utvecklingen genom att vända på röstsedeln och kryssa Jesper Lindholm på Socialdemokraternas valsedel.

Runt om i världen tas steg för miljön och klimatet: USA gör den största gröna investeringen i världshistorien, Brasilien minskar skövlingen av Amazonas och Tyskland inför ett lågt nationellt pris på kollektivtrafik. Nästa nödvändiga steg för EU:s klimatpolitik är att förena omställning med omfördelning. Det behövs en politik där de som släpper ut mest tar ett större ansvar och där vanligt folk får mer stöd i att ställa om. Det är inte rimligt att den allra rikaste procenten i Sverige har nästan tio gånger så höga utsläpp som en låginkomsttagare.

Under valrörelsen år 2022 försvann klimatfrågan och därför kom Tidöavtalets kraftigt ökade klimatutsläpp som en chock för många. Opinionsmätningar inför EU-valet spår en jätteframgång från knappt 20 till över 25 procent för de högerextrema partierna. 

För EU:s klimatpolitik vore det en mardröm. Svenska socialdemokrater har spelat en ledande roll i de breda överenskommelser som var avgörande för EU:s höjda ambitioner. Medan SD röstade emot EU:s klimatlag, 13 av 14 lagar i Fit for 55-paketet och nu vill riva upp hela klimatpaketet. Även Moderaterna har ständigt röstat emot klimatet: emot höjda mål i klimatlagen, emot att förbjuda nya förbränningsmotorbilar år 2035 och emot att göra det dyrare för kolkraften i EU. 

Tre saker ger hopp om en väg framåt. Det första är att EU:s klimatpolitik redan i stort är färdigförhandlad. Klimatlagen är juridiskt bindande. Det andra hoppfulla är att det finns en stark folklig vilja att höja klimatfrågan på agendan. Sex av tio svenskar anser att klimatet är den viktigaste EU-frågan. Det tredje hoppfulla är att en enskild parlamentariker kan göra stor skillnad. Kandidat Jesper Lindholm (S) driver bland annat följande förslag:

• Satsa på tåget istället för flyget. Privatplan släpper ut upp till 14 gånger mer än kommersiella flygningar. Helst borde privatplan förbjudas och som allra minst måste undantaget i utsläppshandeln bort för privatplan. Inför skatt på flygbränsle. Satsa på snabbtåg, upprustad järnväg och gemensamt biljettsystem. Stärk konsumenträtten för tågpassagerare som idag har sämre rättigheter än flygresenärer.

• EU:s pengar ska gå till vanligt folk. Använd EU:s sociala fonder för att rikta medel till medlemsstaterna för exempelvis lägre pris på kollektivtrafiken och för att rusta upp samt energieffektivisera miljonprogrammen.

• Stopp för fossila investeringar. EU-länder måste sluta investera enorma summor pengar i nya gasledningar, oljeraffinaderier och utbyggd kolkraft. Europeisk kreditgivning ska endast gå till fossilfri energi. EU måste agera för att Kina med fler slutar att bygga kolkraftverk. EU:s klimatmedel ska bara gå till länder som förbinder sig till klimatneutralitet år 2050.

För att indikera att klimatomställningen är kontroversiell krävde Jimmie Åkesson nyligen folkomröstningar innan Sverige accepterar skärpta krav i EU:s klimatpolitik. Det är populism som syftar till att skapa osäkerhet. Vi vet redan att tre av fyra väljare vill se en snabbare klimatomställning. Därför är vår uppmaning till väljarna enkel: rösta på den politiker som som vill prioritera miljön och klimatet. 

Jesper Lindholm, kandidat (S) i Europavalet och tidigare politisk sakkunnig Miljödepartementet 

Mona Sahlin, tidigare partiledare (S)

Jytte Guteland, riksdagsledamot miljö- och klimatutskottet (S)

Lena Sommestad, tidigare miljöminister (S)

Anders Grönvall, tidigare statssekreterare (S) på Miljödepartementet 

Ellinor Eriksson, tidigare förbundsordförande SSU 

Anna Hedh, tidigare ledamot Europaparlamentet (S)

Daniel Schützer, regionråd (S) Värmland

Aza Cheragwandi, kommunalråd (S) Huddinge

Rosi Hoffer, kommunalråd (S) Östersund

Eva Pohl, socialdemokrat Kalmar

Marcus Pehrsson, ordförande (S) miljö- och klimatutskottet Nyköping

Moa Tennberg, ledamot (S) stadsmiljönämnden Göteborg

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.