Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Tumma inte på vår viktiga allemansrätt

”Den strandskyddslag som gjort det möjligt för oss att fritt göra utflykter till naturen, hotas nu i grunden”, skriver debattörerna.
”Den strandskyddslag som gjort det möjligt för oss att fritt göra utflykter till naturen, hotas nu i grunden”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Dagens ETC

I ett enda klubbslag riskerar vår tillgång till strandnära natur försvinna om förslagen i den nya strandskyddsutredningen genomförs. Det hotar allemansrätten och människors möjlighet att komma ut i naturen, men skulle även slå undan benen för den viktiga besöksnäringen. Det skriver miljöpartisterna Karin Pleijel, Boel Lanne och Maria Gardfjell.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det senaste årets pandemi har tydligt visat hur viktig naturen är för oss i storstadsområden. Speciellt lockar närhet till vatten och hav enligt forskningsrapporten från Mistra sports and outdoors. De har summerat sin undersökning med uttrycket ”naturen blev den nya Avenyn under covidåret”. Att stränderna i vår närhet ökat enormt i popularitet kan de flesta intyga.

Det är cyniskt att den aktuella strandskyddsutredningen föreslår drastiska försämringar av allmänhetens tillgång till strandnära områden just nu, då så många i vårt land tagit hjälp av den strandnära naturen för att behålla livsglädjen under pandemin.
Det är nu vi verkligen lärt oss hur viktigt det är att vi i Sverige har den unika möjligheten att hämta kraft i naturen utan att behöva äga den strand vi beträder.
 
Den strandskyddslag som gjort det möjligt för oss att fritt göra utflykter till naturen, hotas nu i grunden. Vi vill kunna vandra längs stränder, lägga till med båten vid en klippa, låta barnen utforska spännande grunda vatten och bada i hav eller sjö. 
De föreslagna ändringarna skulle medföra att den allemansrätt som ger oss rika upplevelser av vår vackra och mångfaldiga natur kan raderas ut med ett klubbslag. Det skulle också innebära att en av våra starkaste magneter för besöksnäringen spolieras.

Minst lika allvarligt är det att den nytta strandnära områden gör för den biologiska mångfalden också hotas. Just i övergången mellan land och vatten finns många växter, djur och andra organismer som är beroende av båda elementen. Orörd vattennära mark är också väsentlig för att skydda oss från effekterna av klimatförändringar i form av stigande vattennivå, ökad nederbörd, jorderosion och hårda vindar. Grunda vikar och stränder är viktiga uppväxtområden för matfisken vi vill äta och för kolinlagring, funktioner som hotas då stränder exploateras, gräsmattor och vägar anläggs och bryggor byggs.
 
I takt med att allt fler människor inser allvaret med klimat- och miljöhoten så blir tillgänglig närnatur mer och mer uppskattad och nödvändig. Det är då av största vikt att inte ytterligare begränsa allemansrätten och minska tillgängliga stränder, något som riskerar att ske om förslagen i den nya strandskyddsutredningen genomförs.

///

Karin Pleijel (MP)
gruppledare Göteborg


Boel Lanne (MP)
gruppledare Öckerö


Maria Gardfjell (MP)
riksdagsledamot, förste vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet