Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: TTIP hotar klimatet

Aktivister i Malmö demonstrerar mot TTIP.
Aktivister i Malmö demonstrerar mot TTIP.

Dagens ETC

I tider av akut klimatkris är det vansinne att ratificera ett avtal som gynnar fossilindustrin och ger regeringar minskat inflytande att minska koldioxidutsläppen, skriver representanter för nätverket Stoppa TTIP.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Transatlantic Trade and Investement Partnership (TTIP) som förhandlas mellan EU och USA och kommer att skapa det mest långtgående frihandelsavtal som världen hittills skådat, har förhandlats sedan 2013 och man hoppas att kunna fatta beslut i EU-parlamentet under hösten 2016.

TTIP handlar om att avskaffa både tariffära och icke tariffära handelshinder mellan EU och USA. Tarrifära handelshinder är tullar, skatter och avgifter. Icke tariffära handelshinder är bland annat konsumentskydd, arbetsrätt, kemikalielagstiftning, djurskydd och miljöskydd.

Investor State Dispute Settlement (ISDS) är en tvistlösningsmekanism som med all sannolikhet kommer att ingå i TTIP och som innebär att investerare (läs företag) som upplever att deras beräknade vinstuttag på något sätt decimeras av förändringar i marknadsförutsättningarna får rätt att dra ett land inför rätta och kräva miljon- eller miljardbelopp för utebliven vinst. EU-kommissionen har föreslagit att ändra namn till ICS, Investment Court System, men det förändrar ingenting i sak.

Som nästan alla vet står vi inför en akut klimatkris. Nu, i december på klimatmötet i Paris måste världens ledare i fatta bindande avtal som gör att temperaturökningen inte stiger över två grader.

För att nå dessa mål måste utsläppen av växthusgaser upphöra senast år 2050. Det innebär hårt arbete och stora satsningar från nationer, företag och privatpersoner. Om vi inte klarar av detta mål går vi mot en temperaturökning som får jorden att värma upp sig själv genom att metangas frigörs från jord och havsbotten. Det kommer innebära slutet på livet på jorden som vi känner det. Den fossila eran är en återvändsgränd med full fart in i en bergvägg med våra barn i baksätet.

Redan idag ser vi katastrofala effekter av den globala uppvärmningen; polerna smälter, Arktis och Antarktis rika djurliv dör – med konsekvenser för hela ekosystem som vi är beroende av. Miljoner människor tvingas bli klimatflyktingar. Det är oerhört smärtsamt att bevittna.

Tack och lov har det äntligen börjat hända saker. En medvetenhet och handlingskraft har vuxit fram främst hos folket men också hos en del världsledare. Tekniken finns för en urfasning av fossilberoendet.

Det som hindrar utvecklingen är några få aktörer på den fossila marknaden som tjänar pengar på fossila bränslen. De vill till varje pris hindra utvecklingen av ren energi. Bakom lykta dörrar fortsätter EU-parlamentet att förhandla om TTIP. Förhandlingarna är så hemliga att det mesta vi har fått reda på har spridits genom läckor, men vi vet att fossilindustrin är några av de starkaste lobbyisterna för TTIP eftersom de vet att med TTIP ökar deras makt och lönsamhet.

EU, sin vana trogen är inte främmande för att låta sig påverkas av lobbyister.

År 2013 fick svenska Vattenfall tillsammans med andra europeiska allmännyttiga företag igenom sina förslag om att förnybara energikällor ska minskas och att hastigheten som Europa bygger vind och solkraft måste avta.

I december 2015 lyckades en koalition av oljebolag, bland andra BP och Shell, genom en omfattande lobbyinsats bromsa EUs politik till stöd för förnyelsebar energi och istället förmå unionen att satsa på gas. Paraplyorganisationen Transatlantic business council arbetar intensivt för att TTIP-avtalet ska eliminera alla former av handelsrestriktioner när det gäller råolja och skiffergas mellan EU och USA.

TTIP kan med mycket stor sannolikhet innebära att EU ökar sin import av fossila energikällor, däribland den omstridda skiffergasen som dessutom orsakar förgiftning av grundvattnet. Går TTIP-avtalet igenom kommer det bli mycket svårt för Sverige att till exempel gynna solcellsexpanderingen med subventioner eller sätta en prislapp på koldioxidutsläpp eftersom fossilföretag skulle kunna stämma Sverige om vi fattar beslut som minskar deras vinster.

Klimatpanelen IPCC pekar framför allt ut fyra saker som krävs för att klara tvågradersmålet: att avskaffa subventionerna för fossila bränslen, införa utsläppsrätter eller skatt på koldioxid, ge stöd och bra villkor för förnybar energi och förhandla fram internationella avtal så att alla länder inför samma åtgärder.

Att ratificera ett avtal som gynnar fossilindustrin och ger regeringar minskat inflytande att fatta demokratiska beslut för att minska koldioxidutsläppen i tider av akut klimatkris är vansinne.

Vi tänker inte tolerera att bli överkörda av oljebolag som struntar i våra liv och våra barns framtid och vi accepterar inte att fega politiker i frihandelns och tillväxtens namn säljer vår bestämmanderätt till lobbyister. Vi säger nej till TTIP och ja till en fossilfri framtid.