Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Tryggare mötesplatser för unga hbtqi-personer är livsviktigt

Vi behöver se verkligheten för det den är med alla de förtryck som existerar för att kunna förändra, skriver debattören.
Vi behöver se verkligheten för det den är med alla de förtryck som existerar för att kunna förändra, skriver debattören. Bild: Bild: Shutterstock

ETC nyhetsmagasin

Med avstamp i årets Almedals-vecka vill RFSL Ungdom lyfta behovet av fler mötesplatser för unga hbtqi-personer. Tryggare mötesplatser är en nödvändighet för oss, för att bygga community och verka stärkande för själv-känslan - delar som kan vara livsviktiga, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Almedalen är en politisk arena där vi lyfter våra frågor till politiker, utbildar och ger verktyg till tjänstepersoner och opinionsbildar tillsammans med andra aktivister. Det är en plats där vi är med och skapar politiken som lägger grunden för vår vardag. De senaste åren har Almedalsveckan förändrats när normaliseringen av nazisters närvaro blivit tydligare och tydligare. 

När nazister får röra sig fritt begränsar det vårt utrymme, både det fysiska i att vara på plats men också det demokratiska i att sätta våra frågor på den politiska agendan. När nazister får röra sig fritt tystnar det demokratiska samtalet, utvecklingen av ett mer progressivt samhälle och möjligheten för marginaliserade grupper att göra sig hörda. 

De senaste årens Almedalsveckor är ett typexempel på ett utrymme som exkluderar unga hbtqi-personer, men det kan ta andra former också. Det kan röra sig om ungdomsgårdar som stänger ned, skolor som inte har tillräckligt med kunskap för att ge ett bra bemötande eller ideella organisationer utan finansiering som därför tvingas lägga ned sin verksamhet. Konsekvenserna blir ett samhälle utan plats för oss, där vi ständigt är de normbrytande med allt vad det innebär; minoritetsstress, ökad risk för psykisk ohälsa, hot om våld och faktiskt våld. 

Förändringen av ett samhälle där vi inte längre får ta plats kan beskrivas som “shrinking space”, vilket är det som sker när det demokratiska utrymmet minskar till följd av till exempel normaliseringen av nazism och rasism. Detta måste mötas med en expansion av samhället, av de platser unga hbtqi-personer har att tillgå. För varje tryggare mötesplats som tvingas stänga ned vill vi att två nya öppnas, varje gång det sker en minskning av det demokratiska utrymmet vill vi expandera det, ta plats. Det här är en uppmaning att göra alla platser till en självklar arena för oss.

Ibland ifrågasätts behovet av mötesplatser som är särskilt riktade till unga hbtqi-personer, för att en tycker att Sverige redan är ett öppet och accepterande samhälle. Det här kommer ofta från en välmenande önskan att inte göra skillnad på människor. Men den välviljan kan skapa hinder för oss. För vissa av oss är det samhälle vi möter öppet och accepterande, där speciella mötesplatser kanske inte behövs. Vi vet dock också hur det är att leva som ung hbtqi-person när samhället inte är välkomnande, vi har upplevt egen psykisk ohälsa eller den våra vänner lever med. Vi har klarat oss genom skolan trots trakasserier och bristande stöd från omgivningen. Vi vet att det inte alltid är möjligt att leva öppna som de vi är. För oss är det ibland livsviktigt att ha platser där vi kan möta andra som oss själva. Att få prata med och träffa andra personer som förstår.

Genom att skapa mötesplatser där unga hbtqi-personer för en gångs skull är norm och blir välkomnade som oss själva på ett tryggt sätt kan vi motverka och skapa ett skydd mot de negativa konsekvenser som kommer med att leva i samhällets marginal. Vi behöver se verkligheten för det den är med alla de förtryck som existerar för att kunna förändra.

Behovet av tryggare mötesplatser för unga hbtqi-personer är stort och akut. RFSL Ungdom vill se att mer görs på fronten! Det kan vara till exempel:

Att fler mötesplatser öppnas med särskilt fokus på unga hbtqi-personer.

Att utbildning för personal sker på alla de mötesplatser för unga som finns, som exempelvis i skolan.

Att säkra finansieringen för ideella organisationer som skapar mötesplatser för unga hbtqi-personer.

Allt detta behöver ske i alla städer och på alla landsbygder, vi upplever och ser behovet - det är upp till resten av samhället att ta oss på allvar. Vi fortsätter att karva plats för oss själva i ett krympande utrymme där nazister hotar oss på öppen gata och välmenande aktivister som i sina försök att inte göra skillnad på människor tar bort våra tryggare sammanhang, våra vattenhål. Nu är det dags att vi tillsammans tar ett krafttag och expanderar vårt gemensamma demokratiska utrymme! 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.