Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Trygga förlossningar ska gälla överallt i Sverige

Gubb Marti Stigson, Feministiskt initiativ.
Gubb Marti Stigson, Feministiskt initiativ.

Dagens ETC

I ett år har aktivister från Sollefteå och hela Sverige kämpat för sin rätt till vård.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den första februari drabbades södra Norrland av ett kraftigt snöoväder som pågick i flera dygn. Skolor stängde, människor stannade hemma från jobbet, och hemtjänsten tog sig fram med hjälp av bandvagnar. Tre äldre misstänks ha omkommit till följd av det extrema vädret. Själv hade jag planerat att köra hem till Falun från Sollefteå där jag deltagit i BB-ockupationen under tre dagar, men tvingades förlänga vistelsen ytterligare en dag och sedan köra Inlandsvägen söderut.
Sällan är vårt samhälles sårbarhet så tydlig som när vi utsätts för fenomen som ligger utanför mänsklig kontroll. Sällan blir det så tydligt hur utsatta vi människor är och hur viktiga samhällets institutioner är för allas våra liv. Att vi vid dessa tillfällen behöver finna oss i att inte kunna ta oss till vårdcentraler eller förlossningskliniker är rimligt. Vad som dock inte är rimligt är hur dessa förhållanden gjorts till normaltillstånd för de som bor i mer glesbefolkade trakter, genom politikernas iver att nationalisera och centralisera.

Jag kan inte låta bli att fundera på om någon i Sollefteå påbörjade en förlossning under de dygn då snöovädret förlamade Västernorrland. Vad hände med den personen? Vad hände med barnet?
Den 30 januari uppmärksammades ettårsdagen av ockupationen av Sollefteå BB. I ett år har aktivister från Sollefteå och hela Sverige kämpat för sin rätt till vård. I ett år har födande tvingats förlita sig på att det finns plats på de högt belastade förlossningsavdelningarna i Sundsvall och Örnsköldsvik, på att väglaget ska vara tillåtande, för att mobilen ska ha täckning. En ansvarig politiker menar att ”det brukar fungera bra” att lägga ner sjukhusavdelningar på mindre orter. Men det fungerar inte bra när ett barn föds i en vägren en februarinatt. För även om ingen kom till fysisk skada lever traumat kvar av att inte veta, och vem vet hur det går nästa gång?

Feministiskt initiativ vägrar gå med på nedmonteringen av sjukvården, och i synnerhet vården specialiserad för kvinnors kroppar. Vård och omsorg är dessutom en kvinnodominerad sektor, vilket innebär att nedläggningar blir ytterligare ett hårt slag mot kvinnors försörjning. När den offentligt finansierade välfärden försvinner tenderar också arbetet att täckas upp av kvinnors obetalda arbete. Det är nog nu!
Feministiskt initiativ vill se betydligt större satsningar på välfärd i hela landet än den regeringen föreslår i sin budget. Utöver den extra miljard som går till förlossningsvården fördubblar vi det generella anslaget till landsbygdsutvecklingen, och fördubblar budgeten för utbyggnad av samhällelig service i hela landet. Genom ett ökat och mer stabilt statligt stöd vill vi bygga ut och förstärka primärvården och äldreomsorgen, och på så sätt minska vårdköerna och förbättra arbetsmiljön för personalen.

Feministiskt initiativ vill öppna de förlossningsavdelningar som stängts under de senaste åren. Vi vill öka antalet nya utbildningsplatser för barnmorskor, och anställa fler med målet om en barnmorska per födande. Vi vill ta tillvara barnmorskors beprövade erfarenheter och kompetens på samtliga rådgivande och beslutande nivåer.
Feministiskt initiativ kämpar för allas rätt att färdas väl genom livet, oavsett var i landet en bor. Rätten till fungerande sjukvård, och möjligheten att tryggt och säkert föda ett barn, är fundamentalt för jämlikhet och jämställdhet, idag och i framtiden, i hela Sverige.