Opinion
Debatt: Transvården i Västerbotten ska visa vägen för Sverige
”Alla sex könsidentitetsmottagningar i Sverige måste nu ta sitt ansvar och skapa stabila enheter och en hållbar vårdkedja inom den könsbekräftande vården”, skriver debattörerna.
Dagens ETC
Alla sex könsidentitetsmottagningar i Sverige måste nu ta sitt ansvar och skapa stabila enheter och en hållbar vårdkedja inom den könsbekräftande vården, skriver miljöpartisterna Ulrika Westerlund och Emma Lindqvist.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Region Västerbotten har jobbat med könsbekräftande vård i 40 år. Tack vare hög kunskap och brinnande engagemang har vi kunnat erbjuda människor vård trots mycket bristande vårdkapacitet i nästan alla övriga regioner. Transvården i Sverige är underdimensionerad och underbemannad. Köerna har vuxit snabbt de senaste fem åren där könsidentitetsmottagningen (KIM) i Umeå inte är något undantag. Trots det är det i dagsläget den mottagningen, tillsammans med Anova i Region Stockholm, som klarar att inom en rimlig tid hjälpa patienter genom hela vårdkedjan.
Socialstyrelsen tog för ett par veckor sedan äntligen ett beslut om hur transvården ska organiseras nationellt. Tre regioner, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland, ska få uppdraget att utgöra enheter för den högspecialiserade vården. Tre andra regioner vara dess samarbetsmottagningar. I Region Västerbotten ska vi samarbeta med Västra Götalandsregionen.
KIM i Västerbotten har inte de bemanningsproblem som vården i södra Sverige har vittnat om. Problemet här är den låga bemanningsplan som inte har utökats i takt med ökat inflöde. Vi i Miljöpartiet kommer att driva på för att den ska utökas. Dels för att möta de befintliga behov som finns från de nordligaste regionerna, men också för att dåligt bemannade team i södra Sverige gör att patienter från hela Sverige känt sig nödgade att söka sig till oss.
Till skillnad från vad som rapporterats från andra delar av Sverige har vi i Västerbotten större möjligheter att bemanna mottagningen. Psykolog-, kurator- och sekreteraretjänst behöver utökas och läkarbemanningen behöver genomgå ett generationsskifte. Inom samtliga yrkeskategorier finns intresse från yrkesverksamma. Ökad bemanning skulle innebära ett långsiktigt stabilare team och transpersoner i norra Sverige ska kunna lita på att den könsbekräftande vården möter behovet.
Alla sex könsidentitetsmottagningar i Sverige måste nu ta sitt ansvar och skapa stabila enheter och en hållbar vårdkedja inom den könsbekräftande vården. Det ska Miljöpartiet jobba för att Region Västerbotten ska göra.