Opinion
Debatt: Tragisk nedmontering av ambulansvård i Göteborg
Dagens ETC
Sahlgrenskavägrar känna vid kritik. Och från politiskt håll är det knäpptyst, skriver debattören.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Jag läser med stort intresse om olika ”ambulanskriser” i Sverige. På senare tid har det mest handlat om Skåne, där privata Falck är huvudman för merparten av ambulanserna. Just att ambulanssjukvården administreras av ett privat bolag brukar anföras som den främsta orsaken till det kaos, som enligt vissa bedömare råder i Skåne. Även Stockholms län (med en till stora delar privat ambulansverksamhet) samt Gävleborg (där landstinget styr ambulansverksamheten) har pekats ut som problemområden.
Låt mig då berätta om en plats där situationen är mycket värre.
Låt mig berätta om ambulansverksamheten i Göteborg.
2012 tog Sahlgrenska sjukhuset (SU) över driften av ambulanssjukvården från Falck. Detta efter flera år av skriverier kring Falcks sätt att sköta ambulanssjukvården i rikets andra stad. Exempel på missförhållanden var många, enligt bedömare.
Det fanns för få ambulanser i förhållande till den ökande folkmängden, ambulanser som skulle varit i drift stod dessutom avställda på grund av personalbrist, och arbetsbelastningen för personalen var orimligt hög vilket ansågs påverka patientsäkerheten.
I takt med att belastningen på stadens ambulanser ökade, blev det snart svårt för personalen att hinna ta ut sina måltidsuppehåll mellan alla inkommande larm.
Därför drog många en lättnadens suck när Sahlgrenska under hösten 2012, genom politiskt beslut i Västra Götalandsregionen, tog över verksamheten i egen regi. Nu skulle allt ordna sig, och det påstådda kaoset kring Falck skulle snabbt förpassas till historien.
Det blev inte så. Istället påbörjades en tragisk nedmontering av ambulansberedskapen i Göteborg.
Redan från uppstarten har SU:s ambulansverksamhet lidit av kronisk personalbrist. Detta har under fyra års tid lösts genom att ledningen ställer av ambulanser. Det vill säga, om personal saknas till ett arbetspass på grund av till exempel sjukdom eller VAB beordras extrapersonal inte längre in för att täcka luckan – ofta efterfrågas inte ens timvikarier – utan ambulansen får istället stå kvar i garaget.
På så sätt slipper SU betala ut övertidsersättning till personal, och kan spara pengar till verksamheten. Detta händer dagtid såväl som nattetid och lämnar regelbundet hela stadsdelar utan ambulansberedskap. Redan efter tre månaders verksamhet (2013) konstaterade Metro att SU hade ställt av fler ambulanser än Falck hade gjort på fem år.
Vidare har antalet ambulansresurser i operativ drift sedan SU:s övertagande 2012 minskat – trots en exploderande befolkningsökning i Göteborgsregionen – detta främst av ekonomiska skäl. När ambulansverksamheten upphörde att vara ”sin egen”, och istället blev ytterligare en av SU:s alla otaliga vårdenheter, försvann beredskapstänket helt.
I dagsläget bedrivs ambulanssjukvården i staden allt mer som handlade det om en ordinär vårdavdelning inne på sjukhuset, där man helt sonika kan ”öppna” och ”stänga” bilar (jämför vårdplatser) allt efter verksamhetens behov.
För att försäkra att personalen får i sig mat har SU infört raster. Detta innebär att upp till fem ambulanser (av 21) kan vara avställda i 45 minuter. När ambulanserna har rast försvinner de från SOS Alarms radar och kan inte användas ens vid akuta livshotande tillstånd – alltså heller inte om de är precis intill händelsen.
Tidigare i höstas föll en person från hög höjd i Torslanda och bedömdes av larmcentralen vara allvarligt skadad. Torslandas ambulans stod inne på stationen, cirka fem minuter från adressen, men kunde inte larmas. Den hade rast. Istället fick närmsta ambulans åka från Järntorget, en körtid på cirka 15 minuter. Situationer som denna uppstår flera gånger dagligen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sammanfattningsvis är ambulansberedskapen i Göteborg under all kritik. Ambulanser ställs dagligen av på grund av personalbrist. I sin senaste halvårsrapport beskriver Västra Götalandsregionen statistiker själva situationen som ”sämre än någonsin”. Men SU vägrar känna vid kritik. Och från politiskt håll är det knäpptyst. Detta trots att ambulanssjukvården i SU:s regi kostar skattebetalarna mer än någonsin tidigare.