Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Trädplanteringar kan aldrig ersätta skog

Bild: Bild: Lars Pehrsson SvD/ TT

Dagens ETC

Vi har väldigt lite gammal, riktigt skog kvar i Sverige. De sista små öarna av gammelskog – och alla de arter som är beroende av den – kämpar nu för sin överlevnad i ett hav av trädplantage och kalhyggen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De är dessutom under ständigt hot om att bli jämnade med marken de med. Skogsbolag expanderar i detta nu in i de sista få procent gammelskog vi har kvar i Sverige.  Då går flera tusen år gamla ekosystem förlorade på grund av giriga skogsbolags ohållbara jakt på billig råvara.

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

Med skogsvårdslagen som utgångspunkt ska miljö- och produktionsmål vara likställda. Vi når inte de miljömålen i dag. Dagens skogsbruk bidrar inte heller till vår förmåga att nå tvågradersmålet inom Parisavtalet. Missar vi det målet ger det oss oåterkalleliga förändringar av klimatet på vår enda planet.

Svenskt skogsbruk är inte hållbart. Skog avverkas via destruktiva brukningsmetoder för att främst bli till kortlivade produkter. Kal­hygges­bruk har en starkt negativ klimat­påverkan och förödande konsekvenser för livet i skogen. När en skog kalavverkas frigörs stora mängder växthusgaser till atmosfären. Dessutom blir det mesta av det som tillverkas av den svenska skogen pappersmuggar, servetter och biodrivmedel som används en gång och därmed utgör ett omedelbart utsläpp. Skogs­bolagens destruktiva skövling bidrar inte bara till enorma växthusgasutsläpp, utan även till stora kalhyggessår i landskapet som river bort flera arters hem.

Det är för oss på Greenpeace orimligt att skogsbolag hanterar skogen på ett så ansvarslöst sätt, då det finns hållbara alternativ. Den svenska skogen bör vara en givande pusselbit till vår tids ödesfrågor: klimatfrågan och bevarandet av den biologiska mångfalden, är sammankopplade med varandra.

Klimatförändringarna och deras väntade effekter utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Samtidigt har den biologiska mångfalden stor betydelse för vår förmåga att motverka och anpassa oss till klimatförändringar. Vi befinner vi oss i den sjätte massutrotningen av arter på jorden  och klimatförändringarna är högst närvarande. Friska ekosystem spelar en väsentlig roll i att reglera klimatet, och borde därmed vara en självklart prioritering för Svenska skogsbolag. För det ska bli verklighet krävs en stor omställning i var vi avverkar skog, hur vi avverkar den, och vad vi väljer att tillverka av skogen.

Enligt FN:s konvention om biologisk mångfald har Sverige ålagt sig att skydda 17 procent av den produktiva skogsmarken. I dag har mindre än fem procent ett långsiktigt skyddad. Sveriges skogsskydd är undermåligt. I dag avverkas gammelskog som borde skyddas. Gammelskogar som under sin livstid förädlat en mångfald av liv. Skogar som ger renarna i norr sin naturliga föda. Skogarna som ger oss mat och rent vatten. Skogar som i mark och träd lagrat kol i tusentals år. Dessa skogar är snart ett minne blott. För vilket pris? En take-away kopp till.

Över 90 procent av Sveriges skog är påverkad av skogsbruk. Det innebär att för många biologiskt värdefulla skogar redan har omvandlats till artfattiga trädplanteringar. Det måste få ett slut. Priset vi alla måste betala för bolagens förvandling av skogslandskapet är tydligt: Minskad mångfald av liv.

Trädplantagen har väldigt lite gemensamt med den naturliga livscykeln i skogen. En talls kretslopp från planta till gammalt träd och slutligen multnande ved är 600–1 000 år. De planterade träden kommer att huggas när träden bara blivit 80–100 år gamla. Ur biologisk synvinkel har de då just nått puberteten. I dag är cirka 60 procent av den produktiva skogen yngre än 60 år. Med andra ord: det råder rena rama lekstugan i det svenska skogsbruket. Bara för att skogsindustrins kallar sig förnybar och fossilfri betyder inte att den är utan klimat- eller miljöpåverkan.

Det går inte att återplantera skog, bara träd.
Det är hög tid att Sveriges skogsbolag inser och tar sitt ansvar för Sveriges sista gammelskogs överlevnad. Och för vår.