Opinion
Debatt: Tantpatrullen kräver: Gör om pensionssystemet
Dagens ETC
”Andelen fattigpensionärer ökar. Och det är vi, äldre kvinnor som drabbas hårdast av ett uselt och orättfärdigt pensionssystem.” Det skriver den politiskt fristående och antirasistiska organisationen Tantpatrullen.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I dag är vi en kvarts miljon fattigpensionärer och av dessa är en majoritet kvinnor. Att vara fattigpensionär betyder att man har en inkomst på knappt 12 000 kronor i månaden och då är bostadstillägg inkluderat. Många kvinnor och män födda 1954 eller senare kan räkna med att bli fattigpensionärer om vi inte ändrar på det nuvarande systemet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Dagens pensionssystem utformades av en politisk elit bakom stängda dörrar. Beslutet forcerades fram, remisstiden var bara sex veckor – allt för att undvika att pensioner blev en valfråga. Bakom beslutet stod fyra borgerliga partier och socialdemokraterna.
Vänsterpartisten Ulla Hoffmann sidsteppades eftersom hon påpekade att förslaget missgynnade kvinnor. Det var också kvinnoorganisationer som demonstrerade mot förslaget, men deras krav betraktades som ett särintresse.
Om vi ser dagens pensionssystem ur ett klass och könsperspektiv så kan vi konstatera att låg lön ger låg pension, hög lön ger hög pension och män får i snitt 6 000 kronor mer i månaden än kvinnor.
1994 när det nya pensionssystemet infördes sa Göran Persson att vi har världens bästa pensionssystem – men det ger för små pensioner. Trots att vi i dag är rikare och har starkare statsfinanser än någonsin får vi fler och fler fattigpensionärer. Hur är det möjligt?
Jo, pensionssystemet är ett slutet system utanför statsbudgeten så om det fattas pengar i systemet får pensionärerna ta smällen och pensionerna sänks.
Det har hänt tre gånger sedan 2010 och det kalkas för ”bromsen”. Det betyder också att politikerna har avhänt sig ansvaret för systemet för det är självreglerande.
Hela systemet bygger på att du ska vara frisk, ha bra lön och orka jobba i 40 år. 40 års boende i landet krävs också för att du ska få full garantipension på 8 000 kronor, men så ser det inte ut för många av oss som är lågavlönade och inte orkar jobba till 65 år.
Inte minst gäller det kvinnor i fysiskt och psykiskt tunga jobb inom välfärden, handel och servicenäringar. Dessutom vet vi att med ålder kommer nya kostnader som sjukvård, mediciner, hemtjänst, färdtjänst och för att inte tala om tandvård.
Detta är inte värdigt ett välfärdssamhälle tyckte en liten grupp ilskna tanter med hjärtat till vänster. Så bildades Tantpatrullen, en i dag politiskt fristående och antirasistiskt organisation som arbetar för ett nytt och rättvist pensionssystem och för bättre villkor för äldre kvinnor.
Vi arbetar också mot den åldersdiskriminering som finns i till exempel riksdagen. Där är i dag bara tre procent av ledamöterna 65 år eller äldre samtidigt som denna grupp utgör 25 procent av väljarna.
Som pensionssystemet ser ut i dag brister det i demokratisk legitimitet då det inte prövats i allmänna val och i dag utreds av en liten grupp som har till uppgift att vårda systemet samtidigt som kvinnor vårdar barn, gamla och sjuka.
Gruppens mest tydliga krav hittills är förslaget på höjd pensionsålder till 69 år. Denna lilla arbetsgrupp som består av sex män och två kvinnor måste ersättas av en bredare grupp där samtliga partier ingår tillsammans med olika intresseorganisations, till exempel pensionärsorganisationer.
För att stärka ett underfinansierat pensionssystem vill vi att premiepensionssystemet avvecklas och att dess avgifter läggs in i inkomstpensionssystemet. Det tycker även de stora pensionärsorganisationerna och LO.
Hela idén med PPM var ideologiskt, vi skulle lära oss att spekulera på aktiemarknaden, något som en stor majoritet av befolkningen visat sig vara ointresserad av.
PPM-systemet överlämnar våra pensionspengar till fondförvaltare och andra att bruka och missbruka. Det tydligaste exemplet på missbruk är Allra som använt flera 100 miljoner kronor till att berika bolagets ägare istället för pensionsspararna.
Tantpatrullen kräver att regering och riksdag omedelbart påbörjar arbetet med ett nytt och rättvist pensionssystem som är solitt finansierat och som ger oss och kommande pensionärer ett värdigt liv. Även äldre kvinnor måste ha möjlighet att inte bara överleva utan också att leva.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.