Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ta ställning för republik, Bah Kuhnke

Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

I dagsläget är Alice Bah Kuhnke en av de mest omskrivna politikerna i landet. Tyvärr har uppmärksamheten kring hennes idolporträtt av kronprinsessan Victoria nästan helt förtigits, skriver Jonas Lundgren och Jessica Schedvin från Unga republikaner.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagsläget är Alice Bah Kuhnke en av de mest omskrivna politikerna i landet. Tyvärr har uppmärksamheten kring hennes idolporträtt av kronprinsessan Victoria nästan helt förtigits, skriver Jonas Lundgren och Jessica Schedvin från Unga republikaner.

Det vanligaste argument som vi hör när vi diskuterar monarkifrågan är att kungahuset och politiken är två skilda saker och inte har någonting med varandra att göra. Så berättar även vår grundlag att systemet med monarki ska fortgå. Problemet är att verkligheten och grundlagen inte stämmer överens.

2002 skrev vår nytillträdda kultur- och demokratiminister en hyllningsbok till kronprinsessan Victoria tillsammans med hovets dåvarande informationschef Elisabeth Tarras Wahlberg. Boken är en intervjubaserad biografi där nästan inga kritiska frågor ställs. Boken kan även beskrivas som ett idolporträtt.

I dagsläget är Alice Bah Kuhnke en av de mest omskrivna politikerna i landet. Tyvärr har uppmärksamheten kring hennes idolporträtt av kronprinsessan Victoria nästan helt förtigits. Orsaken till att just denna del av Bah Kuhnkes bakgrund inte hamnat i det sökljus media i övrig riktat mot varje vrå av hennes bakgrund är för oss skrämmande tydlig. Media, från public service till tabloidpressen, är nästan helt befriad från kritisk och saklig granskning av kungahuset.

Hur skulle Bah Kuhnkes kungafjäskande kunna utsättas för kritik i SVT eller Expressen som själva ständigt gör sig skyldiga till samma okritiska förhållningssätt mot hovet?

Som minister och folkvald har Bah Kuhnke  ett stort ansvar att vara oberoende. Som politiker och demokratiminister har hon ett ansvar att följa grundlagen. Att vi i Sverige har en demokratiminister som förstärker och försvarar den odemokratiska och föråldrade institution som hovet utgör, är ett problem värt att uppmärksamma.

Demokrati utgår som bekant från det grekiska uttrycket för folkstyre. Monarki står för motsatsen, ”mono” för ”en” och ”archein” för ”att härska”. Det är alltså ett historiskt system med envåldshärskare som vår demokratiminister, genom att skriva en bok tillsammans med hovets informationschef Tarras-Wahlberg, väljer att blunda för.

Det oroar oss att Bah Kuhnke inte ännu har tagit upp frågan om hur vårt statsskick ska se ut. Hennes parti är tydligt i den frågan. Miljöpartiet är ivriga republikförespråkare och har ofta väckt frågan under sin tid som opposition.

Vi förutsätter att en tvåpartiregering där båda partierna är republikaner, åtminstone i partiprogrammet, ska lyfta frågan eller åtminstone hålla en armslängds avstånd till monarkin. Vi förutsätter att demokratiministern följer sitt partis linje och arbetar för monarkins avskaffande.

Jonas Lundgren
Förbundsordförande Unga Republikaner

Jessica Schedvin
Förbundsstyrelseledamot Unga Republikaner