Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ta ställning för demokrati, Sverige!­

”Cirka 10 procent av all svensk vapenexport sker till länder som enligt Freedom House är direkt ofria, som exempelvis Bahrain, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. De två sistnämnda deltar i den väpnade konflikten i Jemen,” skriver debattörerna.
”Cirka 10 procent av all svensk vapenexport sker till länder som enligt Freedom House är direkt ofria, som exempelvis Bahrain, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. De två sistnämnda deltar i den väpnade konflikten i Jemen,” skriver debattörerna. Bild: Bild: Hani Mohammed/TT

Dagens ETC

Vårt land kan inte vara passiva när det kommer till vapen­export som skördar människoliv. Vårt budskap är tydligt. Sverige måste sluta exportera vapen till Jemen! Det skriver Alva Hedlund och Felicia Hermann i SSU ­Göteborg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Svältande barn. 22 miljoner människor i behov av akut hjälp. Bombningar sker med vapen från Sverige. Det här låter som en krigsfilm, men är en skrämmande verklighet för de boende i Jemen. Hur blev det så här, och hur kan vi som en ”humanitär stormakt” skälla ut Saudiarabien med ena handen och sälja vapen för bombning av civila med den andra?

Nära en tredjedel av de vapen som exporteras av Sverige säljs till ofria eller delvis ofria länder enligt Svenska freds rapport från 2019. Cirka 10 procent av all vapenexport sker till länder som enligt Freedom House är direkt ofria, som exempelvis Bahrain, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. De två sistnämnda deltar i den väpnade konflikten i Jemen, ett land på Arabiska halvön i Mellanöstern som sedan den arabiska våren har varit hårt utsatt, och i dag är Mellanösterns fattigaste land. Kriget i Jemen beskrivs av FN som ”världens största humanitära katastrof”, och lokala observatörer i Yemen Data Project rapporterar att runt en tredjedel av bomberna mot Jemen från den Saudi-ledda koalitionen riktas mot civila i icke-militära zoner, på exempelvis skolor, marknader, sjukhus, bröllopsceremonier och begravningar. Inspektionen för strategiska produkter (ISP) rapporterade 2019 att inga nya avtal slutits med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten sedan 2013 respektive 2017. Trots detta fortsätter exporten, och Sverige ökade 2019 sin vapenexport med 40 procent mot året innan.

Att använda de svenska skatte­medlen till att tillverka vapen i den utsträckning vi gör är i sig absurt. Inget annat land i Europa lägger så stor del av försvarsbudgeten på att producera krigsmateriel som Sverige, enligt en rapport från Svenska Freds 2010. Att lägga svenska folkets pengar på vapenindustrin och ge vapenhandlarna generösa avtal baserade på lobbyism är inte att förvalta skattemedel på ett bra sätt, och är i längden att äventyra mänskliga rättigheter. Hur den svenska regeringen moraliskt kan försvara sin handel med diktaturer är ett mysterium, och faktumet att vi inte tar tydligare ställning mot problematiken kring vapenexport i internationella sammanhang är även något som verkligen kan få en att fundera kring Sveriges självbild som fredligt.

Vapenhandeln är lönsam. Otroligt lönsam. År 2017 uppgick den svenska vapenexporten till 11,3 miljarder kronor. Problemet är att detta är inte rena pengar, utan betalning för vapen från diktaturer som har en sådan fruktansvärd människosyn att Sverige i vanliga fall inte hade tagit i dem med tång. Det måste finnas bättre sätt att finansiera det svenska välfärdssamhället än detta, och man hade kunnat önska att både Socialdemokraterna, men även övriga riksdagspartier hade kommit längre. Återigen bör Sveriges självbild ifrågasättas då vi inte ens undertecknat FN:s kärnvapenavtal, detta trots att vi suttit i FN:s säkerhetsråd så nyligen som 2018.

Trots sin enorma förödelse är konflikten i Jemen en väpnad konflikt som inte uppmärksammas särskilt mycket, varken medialt eller politiskt, i relation till exempelvis kriget i Syrien, och därav förstår många svenskar inte allvaret i Sveriges export till konflikten. Det är också nämnvärt att det i Januariavtalet finns en överenskommelse om att inte exportera vapen till icke-demokratier som deltar i Jemenkriget. Problemet är att olika tolkningar av skrivelsen görs, och därför godkänner ISP fortfarande följdleveranser till Jemen. Vi tycker att det är självklart att ett land som stoltserar med sin diplomati och neutralitet inte kan exportera vapen till sådana ändamål, och för att kunna vara en trovärdig röst i den globala debatten kring nedrustning krävs handling och tydliga ställningstaganden. Vårt land kan inte vara passiva när det kommer till vapenexport som skördar människoliv. Vårt budskap är tydligt. Sverige måste sluta exportera vapen till Jemen! Det gäller människoliv.