ETC Göteborg
Debatt: Ta ansvar för nivån i svensk politik
ETC Göteborg
Låt oss ha en schysst valrörelse – och inte vara del av en trollfabrik.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Aldrig förr har risken varit så stor att desinformation och påverkansoperationer ska störa ett svenskt val som 2018. Den bedömningen gör Säpo.
Desinformation är ett hot mot demokratin.
Samtidigt märks det att det är valår på de utspel och debatten som förs. Röstläget har höjts avsevärt.
Just nu sprids ett lösryckt citat från Stefan Löfven i sociala medier, främst av centerpartister och sverigedemokrater. Man försöker framställa statsministern som fullkomligt ointresserad av människor som bor på landsbygden. Samtidigt påstås det i sociala medier att S är för barnäktenskap. Detta efter att man röstat i riksdagen om en moderatmotion i frågan.
Handen på hjärtat – tror ni på det?
Självklart inte. Det är förbjudet idag och det kommer en utredning som ska skärpa den lagen. Regeringen vill invänta utredningen och lägga skarpa förslag. Frågan är ute på en remissrunda för att få in synpunkter från olika delar av samhället, vilket är en viktig del i lagstiftningsprocessen. Sedan kommer ett förslag till riksdagens bord innan sommaren, efter frågan har varit hos Lagrådet. Så ser den svenska lagstiftningsprocessen ut. Det vet också Moderaterna. Redan 2014 röstades ny lagstiftning igenom i riksdagen då regeringen Reinfeldt lagt en proposition om detta. Den räcker inte till och därför har nu S-regeringen tillsatt en snabbutredning i frågan. Man sparkar alltså in en öppen dörr och man påstår att S är emot lagskärpning och trollen är väckta.
Det andra då?
Hela landet ska hålla ihop och därför har S lagt om riktningen för landsbygdspolitiken, var statsministerns besked.
Satsningarna i landsbygdsutredningen gick i korthet ut på följande: Näringsliv, kunskaps-utveckling och företagande får 480 miljoner kronor per år.
Utöver landsbygdspropositionen har regeringen också fattat beslut om cirka 2,6 miljarder kronor under perioden 2018–2027 som ska gå till 30 landsbygdskommuner som har hög långtidsarbetslöshet.
Budskapet är att det här handlar om att landsbygden är ett riksintresse och en angelägenhet för alla människor i Sverige. Men det fattar man ju inte om man bara läser den andra halvan av sista meningen, eller hur?
Det lösryckta citat som moderater, centerpartister och sverige-demokrater sprider just nu påminner om en valrörelse i ett stort land i väster. Det gränsar till fake news. Vad som helst kan påstås och vad som helst förvrängas. I skolan kräver vi att eleverna lär sig källkritik, men i politiken verkar det tyvärr vara viktigt med att plocka snabba poäng och likes. Vi är nog många som förvånat sett hur till exempel Hanif Bali under lång tid kunnat skriva och uttrycka sig oerhört kränkande på Twitter, och att Sveriges näst största parti tyckt att det är helt i sin ordning.
Begreppet fake news och alternativa fakta användes flitigt kopplat till Donald Trumps kampanj. Han kunde häva ur sig vad som helst och komma undan med det, ofta med bättre opinionsläge efteråt.
Det som jag menar är störst risk med halvsanningar och halmdockor är att vi kan förlora förtroende för politiken.
På frågan om man har förtroende för partierna så visar det sig faktiskt att förtroendet ökar mellan 2009 och 2013. Frågar man hur förtroendet är för politiker så har vi tidigare sett en ökning men mellan 2010 och 2014 kan man se en viss dipp. Politiker på lokal nivå har lägre förtroende än på riksnivå. Vi har inte råd att förlora det förtroendet.
Hoppas vi kan bättre.
Låt oss ha en schysst valrörelse och visa väljarna vilka alternativ det finns i de politiska partierna, gärna i tuffa debatter, men inte vara del av en trollfabrik.
Janette Olsson (S), Göteborgsområdets socialdemokrater