Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ta alltid hotet mot kvinnor på allvar

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Vi som land behöver lyfta frågan med ägarna till digitala plattformar om att det är reella hot mot främst kvinnor – och som sker dag som natt året runt helt öppet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I förra valrörelsen polisanmäldes en man som hade för avsikt att köra över oss av den enkla anledningen att vi var socialdemokrater, kvinnor och stod upp mot rasism. Och det är ett reellt hot mot demokratin men också för enskilda politikers säkerhet, det har blivit tydligt när det nu visar sig att Annie Lööf (C ) varit måltavla i Almedalen. Annie Lööf som år ut och år in varit utsatt för hot och hat på nätet.

Att politiker och då främst ­kvinnor utsätts på nätet är ingen nyhet, det har utretts och skrivits rapporter om det, men vi ser ­egentligen inga kraftfulla åtgärder.

Kvinnliga politiker har 20 procent högre risk att bli utsatta för hat och hot. I Ipsos undersökning om digitalt våld uppgav kvinnor att klimatet och tonfallet på nätet gör att de inte uttrycker eller delar allt de skulle vilja.

Rättsväsendet behöver också rustas med kunskap och resurser för att kunna ingripa mot dessa brott. Men också samhället överlag behöver mer kunskap om hatarkulturen i extremhögern för att kunna förebygga och bemöta den.

Kvinnor blockerar andra på sociala medier i större utsträckning för att undvika hot. Det i sig kan helt enkelt vara på grund av att hoten är av allvarligare slag.

Just beträffande hatet mot Annie Lööf och Mona Sahlin innan det så menar Expo att hetsen riskerar att övergå i handling. Inte sällan utmålas politiker som landsförrädare eller korrupta. Jämställdhetsmyndigheten menar att kvinnliga politiker som utsätts är särskilt drabbade av grova angrepp med sexuell inriktning. Det gör att unga kvinnor hoppar av politiken, självcencurerar sig genom att de undviker att publicera vissa inlägg eller agera i vissa frågor. Helst frågor om rasism, jämställdhet och miljöfrågor. Det är med andra ord demokratihotande.

Vi som land behöver lyfta frågan med ägarna till digitala plattformar om att det är reella hot mot främst kvinnor som sker dag som natt året runt helt öppet. Det behövs också en större samling kring åtgärder mot demokratihotande aktiviteter på sociala medier. Och att faktiskt särskilt lyfta att det är just mot kvinnor det sker mest och att kostnaden är att kvinnor utebli i det offentliga rummet.

Rättsväsendet behöver också rustas med kunskap och resurser för att kunna ingripa mot dessa brott. Men också samhället överlag behöver mer kunskap om hatar­kulturen i extremhögern för att kunna förebygga och bemöta den. Och ta alltid hoten på allvar!