Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Systembolaget, låt humana villkor gå före pressade priser

I ett nytt avtal med staten står det att Systembolaget kan ”avföra eller avvisa” produkter med hänsyn till hållbarhet. Nu är det dags att Systembolaget börjar agera, skriver dagens debattör.
I ett nytt avtal med staten står det att Systembolaget kan ”avföra eller avvisa” produkter med hänsyn till hållbarhet. Nu är det dags att Systembolaget börjar agera, skriver dagens debattör. Bild: BILD: Leif R Jansson/TT

Dagens ETC

Systembolaget kan ”avföra eller avvisa” produkter med hänsyn till hållbarhet. Nu är det dags att de börjar agera.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kommer humana arbets- och levnadsvillkor bli en prioritet eller kommer Systembolaget att fortsätta pressa priserna? Detta frågar vi oss efter att staten ändrat inköpsreglerna för Systembolaget som bland annat säger att Systembolaget kan ”avföra eller avvisa” produkter med hänsyn till hållbarhet.

Hösten 2016 kunde Uppdrag granskning avslöja de fruktansvärda arbetsvillkor som sydafrikanska vinleverantörer med export till Sverige länge har dolt. I dagarna skärptes skrivningarna i avtalet mellan staten och Systembolaget vilket gör det möjligt för Systembolaget att ställa hårdare krav på vinleverantörerna. Ett globalt samarbete för att stärka fackliga rättigheter har också nyligen inletts. Det är lovande initiativ, men om en verklig förändring ska komma till stånd måste Systembolaget sluta att pressa priserna – och ställa krav på levnadslöner för arbetarna som gör vinet.

 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

I den danska filmaren Tom Heinemanns dokumentär ”Bitter -grapes” som Uppdrag granskning visade blev det tydligt att lantarbetarna på flera sydafrikanska vingårdar levde i svår fattigdom i undermåliga bostäder. I filmen visades otrygga anställningar, att fackligt aktiva och kvinnor diskriminerades och att arbetarna exponerades för hälsofarliga kemikalier. Tillsammans med kunder, Systembolagsanställda, fackföreningar och människorättsorganisationer engagerade vi oss, på uppmaning av de strejkande arbetarna och deras fackförening CSAAWU (The Commercial Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union), i en bojkott mot en av de vinproducenter som exponerats i programmet. Vi krävde att Systembolaget skulle plocka bort producentens viner ur sortimentet. I Danmark tog privata alkoholkedjor snabbt bort de bojkottade vinerna, men i Sverige stod de kvar – ja, priset sänktes till och med. Svaret vi fick den gången var att inköps-reglerna förbjöd monopolet att agera.

 

Nu har regeringen alltså ändrat reglerna. I det nya avtalet med staten står det att Systembolaget kan ”avföra eller avvisa” produkter med hänsyn till hållbarhet. Hållbarheten definieras som arbetsmiljö, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, klimat och miljöpåverkan, affärsetik och anti-korruption. Detta borde innebära två saker som vi tillsammans med fackföreningar runtom i världen har efterfrågat länge – att Systembolaget premierar etiskt framställda produkter vid upphandlingarna och att producenter som ertappas med missförhållanden plockas bort från butikerna. Till-sammans med det samförstånds-avtal som tecknats mellan Unionen, Systembolaget och den internationella fackliga federationen IUF med syfte att värna fackliga rättigheter skulle det innebära konkreta genombrott i solidaritetsarbetet med lantarbetarna.

Innan Systembolaget redovisar hur de tänker arbeta för hållbarhet törs vi dock inte hoppas på för mycket.

Kommer humana arbets- och levnadsvillkor bli en prioritet eller kommer Systembolaget att fortsätta pressa priserna? Marginalerna för vinproducenterna i Sydafrika är små och vi är övertygade om att Systembolaget måste börja betala mer för vinet vid upphandling. I dag stannar uppemot 80 procent av värdet av ett lådvin i Sverige, framför allt som skatter och moms. Därmed byggs svensk välfärd som resultatet av extrem fattigdom.

 

Om hållbarhet ska påverka inköpen – hur ställer sig Systembolaget till att standardlönen för lantarbetarna i Sydafrika knappast räcker till kostnaden för en näringsrik kost? Hittills har Systembolaget inte ställt några som helst krav på levnadslöner, trots att det är det mest akuta behovet för arbetarna. Den brutala fattigdomen på vingårdarna är grogrunden för sociala problem och det kommer aldrig att bli en etisk handel så länge arbetarna inte kan leva av sina löner. Därför undrar vi: kommer producenter som håller sig med svältlöner i Sydafrika, Chile, Argentina och även i europeiska länder att avvisas från sortimentet? Och hur kommer- Systembolaget att arbeta med avtalet om fackliga rättigheter och åtgärda missförhållanden? Vi väntar hoppfullt på konkreta svar.