Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Systembolag värnar Ukraina– men hur är det med Palestina?

Bild: Ari Luostarinen/SvD/TT

Dagens ETC

Systembolaget har beslutat att tills vidare stoppa försäljningen av samtliga ryska artiklar i dess sortiment. Detta motiveras med att situationen i Ukraina är exceptionell och att invasionen är ett uppenbart brott mot internationell rätt. Vi menar att det är en fullt rimlig bojkottaktion när en militärmakt invaderar och ockuperar ett grannland.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Israel är en annan stat som återkommande bryter mot såväl folkrätt som mänskliga rättigheter. De israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark utgör ett tydligt brott mot fjärde Genèvekonventionen, och anses vara ett krigsbrott av Internationella brottmålsdomstolen. Israels blockering av Gazaremsan bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter liksom husförstörelsen på Västbanken och det våld som palestinier utsätts för av israeliska bosättare.

I en skrivelse till Systembolaget i mars 2021 krävde Palestinagruppen Stockholm därför att Systembolaget skulle sluta sälja viner från områden ockuperade av Israel men också att de viner som nu ändå säljs ska märkas som varor från just ockuperade områden. Denna skrivelse åtföljdes av en namninsamling med 1 700 namn.

Svaret till oss var att Systembolaget är opolitiska och inte tar ställning i utrikespolitiska frågor ­eftersom det skulle innebära att de då bryter mot konkurrensrätten. Eftersom tolkningen av bestämmelserna uppenbarligen har ändrats kräver vi nu på nytt att Systembolaget upphör med import och försäljning av vin från israeliska bosättningar i de ockuperade palestinska områdena samt från det av Israel annekterade Golanhöjderna.

I pressmeddelandet anför Systembolaget att situationen i Ukraina är exceptionell.

Är inte det fallet med situationen i det ockuperade Palestina, en stat som erkändes av Sverige 2014 och nu totalt 70 procent av FN:s medlemsstater? I dessa områden bedriver ockupationsmakten – enligt Amnesty, Human Rights Watch och FN-organ – en grym apartheidpolitik som genom segregation, fördrivning och exkludering inom alla områden den israeliska staten kontrollerar ger olika rättigheter till israeler och andra som bor där. ­Israel har också senast i augusti 2022 genomfört omfattande bombräder i Gaza – räder som enligt Al Jazeera krävde minst 44 liv, varav 15 barn, och skadade över 300 personer.

Genom att Gaza är så mycket mindre än Ukraina är det naturligtvis färre hus som förstörts och färre liv som har tagits, men brutaliteten i anfallen är definitivt jämförbara.

Vi menar att situationen i de ockuperade palestinska områdena är exceptionell och väl motiverar att all försäljning av varor från ockupationsmakten Israel upphör. Situationen i de palestinska områdena försämras också ständigt för palestinier, vare sig de bor på Västbanken, i Östra Jerusalem eller i Gaza. Detta är väl känt och dokumenteras kontinuerligt av FN-­organet OCHA oPt.

Liksom Systembolaget solidariskt ställer upp för det ukrainska folket utgår vi från att System­bolaget nu också är solidariska med ett annat folk som lever under ockupation och förtryck.