Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: SVT inte neutrala när Cissi Wallin stoppas

Bild: Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC

Kvinnor tystas konsekvent att inte prata om de brott de blivit utsatta för. Och om de pratar ändå, ja då ska de straffas hårt. Ett tydligt exempel är Cissi Wallin. Hon namngav sin förövare. Och nu tar SVT som hon samarbetade med avstånd från henne.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hennes program läggs på is med motiveringen att hon riskerar att bli åtalad för förtal. Att sända hennes program kunde tydligen ses som att SVT, som ska vara neutrala, tar ställning för henne.

Låt oss nu tala klarspråk. Det här handlar om allt annat än SVT:s neutralitet. Våren 2018, Fredrik Virtanen, anmäld för våldtäkt, får en timme i bästa sändningstid i SVT. Valdagen 2018, Anders Borg, anmäld för sexuella trakasserier, får prata som expert i SVT. 2018, Fredrik Önnevall, dömd för människosmuggling, jobbar kvar på SVT. The million dollar question; var var neutralitet då? Uppenbarligen är SVT:s neutralitet bara viktig när de handlar om kvinnor som pratar öppet om brott de har blivit utsatta för.

Men det här handlar varken om Cissi eller SVT. Det här handlar om strukturer där kvinnor konsekvent tystas medan män hålls om ryggen. Cissi är bara en i raden av kvinnor som straffas för att hon berättar. Vi har alla hört om kvinnor som förnedras i rätten. Kvinnor som misstros. Om flickor, barn, som blir åtalade efter att ha anmält förövaren! Ni säger till oss att anmäla. Men varför? Förundersökningar läggs ner innan de ens börjat. Ingen blir dömd. Tvärtom! Offret straffas. Socialt. På jobbet. Och rent rättsligt! Förtal. Falsk anmälan. Offret blir gärningsman. Vi får betala skadestånd. Vi får plocka upp spillrorna. Vi får bära skulden.

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

Hur kan vi med gott samvete uppmana kvinnor och barn att pratat om och anmäla våldtäkter och andra sexualbrott? Det är en fråga jag ställer mig själv allt oftare. När kunskapen om sexualbrott är pinsamt låg inom rättsväsendet. När bara en försvinnande liten del av alla anmälda sexualbrott leder till fällande domar. När offret straffas hårdare än förövaren som i Cissis fall. Är det verkligen värt att anmäla?

Och kom nu inte och gasta att vi ska anmäla för ”statistiken”! Att kvinnan ska bli en martyr för statistikens skull visar bara på en unken stinkande kvinnosyn. Ska ni säga till oss att anmäla ska vi också ha ett fungerande rättsväsende. Vilket är långt ifrån det Sverige vi har idag.

Jag vill med gott samvete kunna fortsätta uppmana kvinnor och barn att anmäla sin förövare. Men för att jag ska kunna göra det behöver samhällets syn på kvinnliga offer förändras och rättsväsendet förbättras. Vi behöver slå ihjäl myter om hur ”riktiga” offer beter sig. Och sluta straffa och tysta kvinnor som vågar berätta. SVT, ni kan väl börja? 

Hanna Bergwall, Driver ett instagramkonto med över 10 000 följare om psykisk ohälsa och feminism