Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sveriges försvarsförmåga måste kraftigt förstärkas

Dagens ETC

Vårt besked till svenska folket och vår omvärld är tydligt: Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas. Socialdemokraterna har påbörjat de största satsningarna på försvaret sedan 1950-talet. Nu tar vi nästa steg och vill att anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP, skriver Social­demokraterna.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ryssland har inlett ett omotiverat och brutalt anfallskrig mot Ukraina. Varje dag möts vi av fruktansvärda bilder av det som sker. Vi ser hur det ukrainska folket och de väpnade trupperna bjuder motstånd. De kämpar för demokrati, frihet och Ukrainas suveränitet. 

Ryssland och dess regim hotar hela den europeiska säkerhetsordningen. Det vill säga vår rätt att göra våra egna val, fatta våra egna beslut och leva våra egna liv i fred och säkerhet. Deras agerande är fullständigt oacceptabelt. 

Rysslands invasion möts av svenskt och internationellt agerande inom tre områden. För det första stöttar Sverige Ukraina och den ukrainska befolkningen. Det handlar om ekonomiskt och humanitärt stöd, men också stöd som stärker Ukrainas motståndskraft, inklusive på det militära området. För det andra riktar Sverige tillsammans med andra länder sanktioner mot den ryska regimen och deras ekonomiska intressen. 

För det tredje vidtar vi åtgärder för att stärka Sverige. Sverige är nu mitt i den största upprustningen av försvaret sedan 1950-talet. Regeringen stärker totalförsvaret, som består av det militära försvaret och det civila försvaret – en helhet som inbegriper stora delar av samhället.

Nya regementen öppnar, fler soldater utbildas och försvarsmateriel tillverkas och köps in. Men det handlar också om det civila försvaret. Det civila försvaret omfattar hela vårt samhälle – det viktiga arbete som myndigheter, kommuner, regioner, frivilliga organisationer och företag gör för att förbereda för och i allra värsta fall hantera ett krig.

Regeringen har fattat flera stora beslut för att möjliggöra expansionen, bland annat att Försvarsmakten åter får kalla till repetitionsutbildningar och att värnplikten återinförts. Det innebär att fler unga kommer att behöva vara beredda på att göra värnplikt och bidra till det militära försvaret.

Redan innan invasionen av Ukraina vidtog regeringen åtgärder för att ytterligare öka takten i upprustningen. Den 8 februari beslutade försvarsminister Peter Hultqvist om överläggningar med Försvarsberedningen för att stärka Försvarsmaktens förmåga på kort sikt. Det handlar alltså om åtgärder som kan göras här och nu. Så sent som förra veckan meddelade den socialdemokratiska regeringen ytterligare resurstillskott till totalförsvaret också på lång sikt. 

Försvaret ska rustas på ett systematiskt, realistiskt och genomförbart sätt. För varje krona ska vi få ut så mycket försvar som möjligt. Nu går Socialdemokraterna fram med att anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP. Dit ska vi nå så fort det är praktiskt möjligt, det vill säga när det är möjligt att på ett effektivt sätt omsätta ökningarna i stärkt försvarsförmåga. 

Vi måste också se till att hitta en stabil, långsiktig och solidarisk finansiering av utbyggnaden som en bred majoritet av Sveriges riksdag kan ställa sig bakom.

Det är centralt att människor med olika bakgrund och erfarenheter bidrar till arbetet för att stärka vårt lands uthållighet och motståndskraft. Sammantaget handlar satsningarna om att bygga ett folkförsvar – ett totalförsvar av svenska folket, för svenska folket.