Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige – underteckna FN:s kärnvapenförbud!

Bild: Bild: AP

Dagens ETC

I december 2009 antog FN:s generalförsamling en resolution för att införa en Internationell dag mot kärnvapenproven den 29 augusti varje år för att påminna världen om stängningen av en av världens största kärnvapenprovanläggningar i Kazakstan 1991.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sedan kärnvapenprovning började den 16 juli 1945 har nästan 2000 kärnvapenprov ägt rum enligt FN.

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

73 år senare antog 122 länder i FN, med undantag av de flesta NATO-länderna och de stora kärnvapenländerna Ryssland, USA, Frankrike, Storbritannien och Kina, ett legalt bindande avtal som förbjuder kärnvapen. Många organisationer från det civila samhället, inte minst kvinno- och fredsrörelsen, har drivit denna fråga runt om i världen. Fram tills dess har kärnvapen varit det enda massförstörelsevapnet som inte varit förbjudet genom ett internationellt avtal. Biologiska vapen förbjöds 1972 och kemiska vapen 1992. Avtalet måste nu ratificeras av minst 50 länder för att träda i kraft.

Sverige har varit ett av de få europeiska länder som drivit nedrustningsfrågorna i förhandlingarna. Trots det vill Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist (S), ifrågasätta värdet med avtalet med argumentet att ett kärnvapenförbud hotar försvarssamarbetet med NATO och USA. Avtalet förbjuder innehav och användning av kärnvapen, test, utveckling samt aktiviteter som skulle bidra till spridning. Sveriges underskrift skulle i förlängningen innebära ett slut på diskussionen om svenskt NATO-medlemskap eftersom det i så fall skulle strida mot avtalet.

Ett antal forskare och nobelpristagare publicerade en artikel i september 2017, där de med all rätt påpekar att ”en liten grupp länder med en minoritet av världens befolkning insisterar på rättigheten att med kärnvapen förstöra livet för alla andra på jorden”. Fortfarande, 73 år efter atombomben över Hiroshima och Nagasaki, motverkar USA och Ryssland en nedrustning i världen.

Tvärtom, så fortsätter de modernisera sin kärnvapenarsenal. 

Kärnvapen skapar osäkerhet och instabilitet. Det tar resurser från satsningar som bidrar till att rusta för mänsklig säkerhet, satsningar på jämställdhet, infrastruktur och utbildning som garanterar ett jämlikt, jämställt och hållbart samhälle.

I dag finns cirka 15 000 kärnvapen.

Det är 15 000 anledningar att signera avtalet som förbjuder kärnvapen. Mänskligheten har inte råd med en värld som rustar för krig och massförstörelsevapen. När Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen kommer vi att arbeta för att detta avtal undertecknas och ratificeras.

Diskussionen om avtalet som förbjuder kärnvapen är på liv och död. Det är en ödesfråga och en av de viktigaste inför valrörelse 2018, där det finns mycket tydliga skiljelinjer gentemot Alliansen som ställer sig positiv till ett medlemskap i NATO. Det är också en särskiljande fråga i synen på makt och kön. Vi lever i en orolig värld, men också i en tid när människan med förnuftet som kraft skulle kunna skriva historia för fred istället för krig. Fram tills att avtalet ratificeras kommer Feministiskt initiativ, tillsammans med fredsrörelsen, att fortsätta trycka på för ett totalt avskaffande av alla kärnvapen. De är en hot mot mänskligheten.

Sverige bör vara en trovärdig samtalspartner för att verka för fred och nedrustning i olika internationella forum. Världen behöver inte kärnvapen, världen behöver nedrustning, fred och mänsklig säkerhet.