Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige ska stå på barnens sida

”De små barnen behöver också ges rätt att få gå i förskola då det kan vara helt avgörande för dessa barns mående. Dessutom bör rätten till familjeåterförening stärkas. Särskilt barnen drabbas när familjer splittras”, skriver dagens debattör.
”De små barnen behöver också ges rätt att få gå i förskola då det kan vara helt avgörande för dessa barns mående. Dessutom bör rätten till familjeåterförening stärkas. Särskilt barnen drabbas när familjer splittras”, skriver dagens debattör. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Ge barn till papperslösa rätt till ekonomiskt bistånd och rätt att gå i förskola.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Just nu behandlas regeringens förslag om att göra barnkonventionen till svensk lag i riksdagen. Propositionen förväntas i huvudsak få riksdagens stöd, tack vare stöd från Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Det är ett fantastiskt framsteg för barns rättigheter i Sverige. Men när rättigheter förstärks och solidariteten vinner mark, så måste vi fråga oss hur vi kan bli ännu bättre och peka ut riktningen för nästa steg.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Under det senaste seklet har Sverige byggt upp föräldraförsäkring, förskola, obligatorisk grundskola, barnbidrag och sjukvård. Barn generellt har det idag oerhört mycket bättre än för hundra år sedan. Vi ska vara stolta över den utvecklingen. Samtidigt kan vi inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Fortfarande finns barn i Sverige som lever i fattigdom, som utsätts för våld i hemmet eller ser en förälder utsättas, som inte känner sig trygga i skolan eller som lever med ständig oro för att tvingas lämna landet de växer upp i.

Sverige ska vara ett land på barnens sida. Att Sverige nu gör barnkonventionen till svensk lag är en stor framgång och något jag som miljöpartist är stolt över att regeringen genomför. Men mer måste göras.

Här är fem förslag som bidrar till att Sverige blir ett land som alltid står på barnens sida:

• Inför en kommunal barnombudsman i alla Sveriges kommuner. I Stockholm har vi en kommunal barnombudsman sedan 2015, med uppdrag att följa upp att barnkonventionen följs och se till så att barns intressen och rättigheter tillgodoses i stadens beslutsprocesser och verksamheter.

• Ge barn till papperslösa rätt till ekonomiskt bistånd och rätt att gå i förskola. Bland annat Stockholm och Malmö ger papperslösa barn rätt till ekonomiskt bistånd, en rättighet som nu är hotad då flera partier vill inskränka kommunernas möjlighet att ge barnen stöd. I stället borde fler kommuner göra som Stockholm och Malmö. Barnen har inte själva valt sin livssituation och ska inte behöva oroa sig över om de får mat för dagen eller tvingas frysa när det är kallt ute. De små barnen behöver också ges rätt att få gå i förskola då det kan vara helt avgörande för dessa barns mående. Dessutom bör rätten till familjeåterförening stärkas. Särskilt barnen drabbas när familjer splittras.

• Värna rätten till personlig assistans. Enskilda prejudicerande domar och regeringsuppdrag till Försäkringskassan att försöka begränsa kostnadsutvecklingen har sammantaget lett till en situation där många barn med funktionsnedsättningar fått sin personliga assistans indragen eller begränsad. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle. Det är bra att regeringen nyligen ändrade direktiven till den statliga utredningen. Assistansen borde utvecklas, inte avvecklas.

• Investera i socialtjänstens barn- och ungdomsvård och ge socialtjänsten fler verktyg. I Stockholm har vi investerat 300 miljoner kronor i barn- och ungdomsvården under mandatperioden, men mer behöver göras. På alltför många håll i landet är socialsekreterarnas arbetssituation ansträngd. Vi måste säkerställa att det finns en socialtjänst som snabbt kan ingripa när ett barn far illa och ge det stöd som barnet behöver. Därför behöver socialtjänsten också fler verktyg för att i ett tidigt skede kunna sätta in insatser. Det kan handla om utökad möjlighet att ge stöd utan biståndsbeslut och att kunna sätta in insatser trots att föräldrarna motsätter sig stöd.

• En kunskapsskola på elevens sida. Lärarna måste få möjligheter att fokusera på sitt kärnuppdrag – undervisning. Därför behövs satsningar på elevhälsa, kuratorer, specialpedagogik och skolbibliotek, som avlastar lärarna, ökar vuxen­närvaron och förbättrar den psykosociala miljön i skolan.

Detta är fem förslag för att förbättra tillvaron för Sveriges barn och unga. Vi är många i detta land som vill stärka barns rättigheter. Att barnkonventionen nu blir svensk lag är därför en möjlighet att ytterligare uppmärksamma och förbättra förutsättningarna för de mest utsatta barnen i samhället.