Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Sverige ska bidra till att bekämpa övergrepp

”Irak har begärt militärt stöd från världssamfundet för att stoppa ISIL. Därför föreslog regeringen i våras att Sverige ska delta i den militära utbildningsinsatsen”, skriver debattörerna.
”Irak har begärt militärt stöd från världssamfundet för att stoppa ISIL. Därför föreslog regeringen i våras att Sverige ska delta i den militära utbildningsinsatsen”, skriver debattörerna. Bild: Bild: AP/TT

Dagens ETC

Inom ramen för vårt breda stöd till Irak är det en självklarhet för Sverige att bidra till att förhindra grova, systematiska och omfattande övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, skriver Annika Söder, Ulrika Modéer och Jan Salestrand i en replik på Lena Ags och Anna Eks debattartikel ”Militär insats i Irak äventyrar fredsarbetet” (4/6).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sverige deltar i den internationella koalition som bildats för att på olika sätt bekämpa terroristorganisationen ISIL (Islamiska staten i Irak och Levanten) eller IS som den också kallas. Hittills har Sverige agerat på tre sätt:

• Politiskt för att nå en långsiktig lösning på de underliggande problemen i regionen som har gett ISIL fotfäste.

• För att lindra lidandet. Det handlar inte minst om det omfattande humanitära stöd Sverige ger på plats till dem som tvingats på flykt från sina hem. Vi vidtar även åtgärder för att förhindra sympatisörer att resa till regionen i syfte att delta i terrorism.

• Vi har ett generöst flyktingmottagande. Sverige har sedan Syrien/Irakkrisens utbrott tagit emot cirka 70 000 flyktingar. Därmed är Sverige, efter Tyskland, det EU-land som har tagit emot flest.

Vad gäller biståndet har Sverige bidragit med totalt 1653 miljoner kronor sedan 2011 i Syrien och med totalt 423 miljoner kronor sedan 2012 i Irak i humanitärt stöd. Vi stödjer det internationella samfundets stabiliseringsarbete i Irak, och Sverige är ett av de få länder som fortfarande har långsiktigt utvecklingssamarbete på plats. Det är till exempel inom ramen för det svenska biståndet till Irak som Kvinna till kvinna har fått stöd till sitt arbete i landet. Regeringen har även beslutat om inriktningen för en regional strategi för Mellanöstern och Nordafrika, inklusive Irak, där ett fokus kommer att vara stöd till demokratiinsatser genom civilsamhällesorganisationer, inte minst kvinnoorganisationer. Vi stödjer även medlings- och försoningsinsatser i regionen.

Irak har begärt militärt stöd från världssamfundet för att stoppa ISIL, och det är uppenbart att Irak befinner sig i ett läge där det även krävs militärt stöd. Därför föreslog regeringen till riksdagen i våras att Sverige ska delta i den militära utbildningsinsatsen i Irak – precis som Finland, Norge och Danmark redan har fattat beslut om – och då främst i den del som genomförs i den kurdiska regionen i norr, KRG. Riksdagen beslutade om just detta häromdagen.

Den svenska väpnade styrkan bestående av 35 personer kommer att ställas till förfogande under 2015 för att delta i den militära utbildningsinsats som genomförs av den internationella koalitionen. Om säkerhetssituationen skulle försämras föreslås att Försvarsmakten ges möjlighet att tillfälligt utöka styrkan till att omfatta 120 personer för evakuerings- och förstärkningsinsatser.

Styrkans främsta uppgifter kommer att vara utbildning och rådgivning till de irakiska försvarsstyrkorna, den kurdiska peshmergan i de norra delarna av landet. Det kan handla om stabstjänst, sjukvård, försvarsstrid, detektering av sprängladdningar liksom humanitär rätt och genderfrågor. Genderperspektivet ska – liksom i alla svenska insatser – vara en naturlig del av arbetet och planeringen. Inom ramen för vårt breda stöd till Irak är det därför en självklarhet för Sverige att efterkomma deras begäran om stöd för att förhindra grova, systematiska och omfattande övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Annika Söder (S)
Kabinettsekreterare, utrikesdepartementet

Ulrika Modéer (MP)
Statssekreterare, utrikesdepartementet

Jan Salestrand (S)
Statssekreterare, försvarsdepartementet

Ämnen i artikeln