Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste stå upp för de utsatta i Burma

Bild: Bild: Svenska Burmakommittén

Dagens ETC

Efter valet i Burma på söndag står militären som vinnare, oavsett valutgång. Sverige och EU måste konsekvent stå upp för mänskliga rättigheter i landet och ta rapporter om folkmord på största allvar, skriver Jerker Ekvall och Frida Perjus.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Läs också: Valyra tar över Burma

Söndagens parlamentsval i Burma är historiskt. För första gången sedan 1990 deltar den demokratiska oppositionen, med fredspristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen, i ett allmänt val. Men oppositionen hyser inga illusioner om att det är ett rättvist val de deltar i – Burmas militär garanteras den yttersta makten genom landets odemokratiska grundlag.

Militären har gjort sig skyldig till otaliga människorättsbrott. Givet dess fortsatt starka ställning måste respekt för mänskliga rättigheter prioriteras i alla Sveriges och EU:s kontakter med Burma, inklusive inom affärsverksamhet. I synnerhet måste omvärlden agera kraftfullt mot det allvarliga förtrycket mot folkgruppen rohingyas.

Det är anmärkningsvärt att EU valde att lyfta sanktioner mot Burma 2013 samtidigt som Human Rights Watch varnade för etnisk rensning i västra delen av landet. Deras rapport beskrev statlig medverkan i våldet mot rohingyas.

Nu lyfter Yale Law School fram ytterligare bevis för att det som sker mot rohingyas kan utgöra ett folkmord. Det här är varningssignaler omvärlden måste ta på största allvar, genom att agera för att skydda denna utsatta grupp. Sverige och EU bör även verka för att en FN-utredning, som kan identifiera förövare och utkräva ansvar, tillsätts.

När Sverige och EU uppmuntrar investeringar i Burma måste man dessutom se till att europeiska investeringar inte har negativ inverkan på lokalbefolkning och miljö.

Nyligen avslöjade Blank Spot Project att Volvo gör miljonaffärer i en gruvstad i norra Burma som är centrum för världens brytning av ädelstenen jade. Jadeindustrin är kontroversiell och har kopplingar till militären, milisgrupper och knarksyndikat. Industrin omsatte uppemot 31 miljarder USD under 2014 – en enorm summa som motsvarar nära hälften av Burmas BNP. Pengarna når dock varken statskassan eller landets fattiga befolkning.

Istället visar organisationen Global Witness hur jadeindustrin genomsyras av korruption och narkotikahandel. Jaden är också en faktor bakom inbördeskrig i regionen, där 100 000 personer tillhörande etniska minoriteter tvingats fly sina hem bara sedan 2011. Att Volvo gör affärer i detta område är oroande och företaget måste kunna visa att det inte bidrar till korruption och konflikt.

Fallet jade visar att det är långt ifrån tillräckligt för europeiska företag att följa befintliga lagar, då regelverket för att skydda lokalbefolkning och miljö saknas eller inte följs. När USA:s sanktioner mot Burma lyftes infördes särskilda rapporteringskrav för amerikanska företag. Även Sverige och EU bör kräva av europeiska företag att verka ansvarsfullt.

Valets betydelse för demokratisering i Burma bör inte överskattas. Europeiska investeringar måste i allra högsta grad vara konfliktkänsliga, och bidra till att stärka och inte urholka demokratiska mekanismer. Den utsatthet rohingyas befinner sig i visar hur allvarlig människorättssituationen i Burma är och kräver omvärldens omedelbara agerande.

Jerker Ekvall, ordförande för Svenska Burmakommittén

Frida Perjus, Burmahandläggare för Olof Palmes internationella center