Opinion
Debatt: Sverige måste sända bistånd till Kobane
Dagens ETC
Vi vill visa att Kobane inte står ensamma och att dess befolkning fortsätter inspirera genom sin kamp. Deras kamp behöver omvärldens stöd.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I januari 2015 drevs den islamistiska terrororganisationen IS ut ur staden Kobane i norra Syrien. I fyra månader hade staden belägrats och terroriserats av IS:s urskillningslösa attacker mot civila. Men stadens kurder, assyrier, yezidier, armenier och turkmener fortsatte göra motstånd trots de svåra förutsättningarna och trots den omfattande förstörelsen. De visste vad som väntade i form av massavrättningar, halshuggningar, våldtäkter och människohandel vid en seger för angriparna. Kvinnorna och männen i de väpnade kurdiska försvarsstyrkorna YPJ och YPG kom också att bli internationellt uppmärksammade som symboler för kampen mot IS och dess ideologi.
I oktober 2016 kämpar Kobane vidare. I ett Mellanöstern som länge plågats av sekteristiskt våld kämpar befolkningen för återuppbyggnad och för att skapa trygghet och framtidstro. Staden präglas fortfarande av ett starkt samhällsinflytande för kvinnor och samexistens och samarbete mellan dess olika folkgrupper. Det var detta samhällsbygge man försvarade när staden befann sig under belägring. Tillsammans med andra byar och städer i norra Syrien ingår man i Rojava, de självstyrande kantoner som har infört ett inkluderande demokratiskt system. I kantonerna skyddas också befolkningsgruppernas kulturella rättigheter, exempelvis kurdernas rätt till sitt eget språk, i långt högre utsträckning än i exempelvis Turkiet.
Kurdiska, turkmenska, assyriska och arabiska förband strider tillsammans i Syrian Democratic Forces (SDF) och har nyligen drivit ut IS från fler byar och städer i norra Syrien, bland andra Manbij. Turkiet har alltså i Rojava-styret i norra Syrien en fredlig och demokratisk granne att samarbeta och bygga diplomatiska relationer med.
Istället har Turkiet länge fört en destruktiv och kontraproduktiv politik genom att förhindra stöd till Kobane samtidigt som krigare och vapen till IS har tillåtits korsa gränsen till Syrien. De två journalister som i tidningen Cumhuriyet avslöjade hur underrättelsetjänsten smugglat vapen till jihadistgrupper i Syrien belönades med fängelse i tre månader.
Samtidigt som striden om Mosul utkämpas i Irak befinner sig turkiska trupper långt i norra Syrien och utför flygattacker mot områden som nyligen har befriats från. Detta agerande stärker IS och saboterar de framryckningar som har gjorts för att skära av IS:s territorium.
Sedan EU slutit avtal med Turkiet för att hålla flyktingar utanför unionens gränser verkar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan även ha köpt EU-ledarnas tystnad om så väl rättsövergrepp i Turkiet som militärens krigshandlingar i norra Syrien.
Sveriges regering kan dock välja att spela en viktig roll för att bryta Kobanes isolering genom ett ökat bistånd till staden. Sverige måste även fördöma Turkiets angrepp mot Syrian Democratic Forces och kräva att Rojavas styrande parti PYD släpps in i fredsförhandlingar om Syriens framtid.
Lördag 30 oktober kommer vi fira Internationella Kobane-dagen på Gustaf Adolfs torg med tal, musik, kurdisk och boliviansk dans. Vi vill visa att Kobane inte står ensamma och att dess befolkning fortsätter inspirera genom sin kamp. Deras kamp behöver omvärldens stöd.