Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste kompetensutvecklas

Den snabba utvecklingen gör att företagen inte längre kan förlita sig på att ny arbetskraft från yrkesutbildningarna ska täcka upp behovet.
Den snabba utvecklingen gör att företagen inte längre kan förlita sig på att ny arbetskraft från yrkesutbildningarna ska täcka upp behovet. Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC

Vi är mitt uppe i vad som brukar kallas för den fjärde industriella revolutionen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I år firar Industriavtalet 20 år. Med det tog industrins parter ett avgörande steg, inte bara för att skapa ordning och reda i lönebildningen utan även för att stärka svensk industris konkurrenskraft. I takt med ökade reallöner har vi samtidigt lyckats hävda oss väl i den globala konkurrensen. Med kollektivavtalen och den svenska modellen har vi gjort ett val att inte konkurrera med låga löner, utan genom en ständig utveckling. Det har gjort att Sverige i dag har en industri i framkant vad gäller teknik och en arbetskraft med väldigt hög kompetens.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

En fortsatt konkurrenskraftig industri är alldeles nödvändig, inte bara för IF Metalls medlemmar utan för hela samhällsekonomin och för en fortsatt fungerande välfärd. Svensk industri har alla förutsättningar att stå sig fortsatt stark gentemot omvärlden. Nya material och klimatsmart produktion är exempel på områden där vi kan och ska gå i främsta ledet.

När vi nu blickar framåt ser vi hur teknikutvecklingen accelererar i och med en allt snabbare digitalisering och automatisering inom industrin. Vi är mitt uppe i vad som brukar kallas för den fjärde industriella revolutionen. Utvecklingen möts ibland av en oro för att robotar ska ta jobben ifrån oss, men många industriarbetare känner också en lättnad över att tunga, ibland rent av farliga arbetsmoment, kan lämnas över till en robot som inte tar skada av monotona och tunga rörelser.

Det som kan upplevas som hotfullt har dock alla förutsättningar att vändas till något positivt. Om industrin ska finnas kvar i Sverige och om investeringar ska hamna här gäller det att alla parter tar ett ansvar för att förutsättningarna är de bästa. IF Metall är, har varit och tänker fortsätta vara delaktiga i utvecklingen av industrin. Vi gjorde det genom vårt framgångsrika arbete med nyindustrialisering, och nu kommer vi att arbeta lika hårt med nästa stora utmaning – kompetensförsörjningen.

Vi ser nämligen redan i dag hur industrin får allt svårare att hitta arbetskraft i takt med att industriarbeten får ett högre arbetsinnehåll. Den snabba utvecklingen gör att företagen inte längre kan förlita sig på att ny arbetskraft från yrkesutbildningarna ska täcka upp behovet. Det kommer krävas att redan yrkesverksamma får chansen att bygga på sina kompetenser, ibland även ställa om mitt i livet för att lära ett nytt yrke.

För att såväl individen som arbetsplatsen ska se vilka kompletteringar av kompetenser som behövs har IF Metall tillsammans med övriga parter inom industrin tagit fram valideringsverktyget Industriteknik bas. Där görs en kartläggning som blir det avstamp som behövs för att säkra upp företagens kompetensförsörjning för framtiden. Där får också individen en klar bild av vad som behövs för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden. Det är därför ett effektivt sätt att förebygga långa perioder av arbetslöshet.

Vad som behövs nu är ett nationellt system för lärande i arbetet. Våra medlemmar behöver rustas för att stå redo för framtidens industriarbete. Om de får chansen att utveckla sina kompetenser innebär det inte bara mer stimulerande jobb, utan det är också ett sätt att möta omvärldens krav på ökad flexibilitet. Arbetsgivarna ser ökad otrygghet i bemanningen som lösningen på de kraven. IF Metall ser hellre satsningar på kompetenslyft för de anställda – arbetsplatsernas viktigaste resurs.

Det är oerhört angeläget att regeringen nu tar ett aktivt ansvar och tillsammans med oss avtalsbärande parter tar fram detta nationella system för lärande i arbetet. Vi efterlyser också ökade insatser för att förverkliga validering på industrins arbetsplatser, samt att systemet för korttidsarbete utökas med möjligheter till kompetensutveckling i tider av kris.

IF Metall tänker arbeta hårt för att världens bästa industriarbetare får förutsättningar att utvecklas och att ställa om. I slutändan handlar det om våra medlemmars anställningstrygghet. Den tryggheten kommer till stor del att ligga i deras kompetens.