Opinion
Debatt: Sverige måste säkra skydd för världens hav
”Vi behöver reella skydd, verktyg och finansiering för att uppnå avtalet”, skriver debattörer
Dagens ETC
Livet i havet är akut hotat. Regeringen måste leva upp till löftet om 30 procent havsskydd till år 2030 när Sverige representerar EU under FN:s förhandlingar om ett globalt havsskydd. Sveriges långa kust, låga befolkningstäthet och starka ekonomi ger oss förutsättningar att bli ett föregångsland, skriver en konsult inom internationell havspolitik.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Tidigare i höst avvisade M, KD och SD ytterligare skydd av världens natur till 2030. Men under senaste klimattoppmötet backade ändå Romina Pourmokhtari (L) det globala avtalet, vilket kräver att Sverige skyddar 30 procent av land och hav till 2030. Det sänder en tydlig signal till svenska folket om regeringens paradoxala politik.
Sedan dess har det varit tyst från regeringen gällande vilka kust- och havsområden som ska skyddas. Mer än hälften av havsytan som idag är utpekad för skydd finns idag bara på pappret (WWF). Nu är det dags för regeringen att leva upp till löftet när Sverige representerar EU i de globala FN-förhandlingarna som kan leda till en historisk överenskommelse.
Vi har aldrig tidigare haft så många akuta hot mot svenskt hav. Fiskbestånden är utarmade av industriella fiskefartyg och höga fiskekvoter från EU. Övergödning och läckage av växtnäring i Östersjön kväver världens hav. När vi skyddar havsmiljön tillåter vi syrenivåerna att återhämta sig och mycket av den biologiska mångfald som vi har tappat under de senaste två decennierna återskapas.
För det andra erbjuder Sverige goda förutsättningar för ett storskaligt nät av marina skyddade områden. Sverige är ett av de EU länder med lägst befolkningstäthet och lång kustlinje. Genom att skydda fiskar, sjögräsängar och marina ekosystem skapar vi en ”blå” kolsänka effektivare än skogen (NOAA).
För det tredje har regeringen precis tagit på sig hatten för EU-ordförandeskapet och svensk miljöpolitik betraktas nu med skepsis av omvärlden. ”Sverige är ett hot mot den biologiska mångfalden både inom Sverige, men också EU och globalt”, skrevs nyligen i den vetenskapliga skriften Science.
Vi behöver reella skydd, verktyg och finansiering för att uppnå avtalet, och då måste lagstiftning sitta i förarsätet. Ordförandeskapet kan hjälpa eller stjälpa löftet.
Skulle ett starkt havsskydd begränsa den blåa ekonomin? Svenskt näringsliv gör just nu stora framsteg inom framtidens sjöfart, havsbaserad energiproduktion och marina livsmedel. Marina skyddade områden kan positivt bidra till återhämtade fiskbestånd och minskad övergödning, vilket i sin tur bidrar till ökad export och turism.
Sverige har dessutom stor potential att bli ett föregångsland inom digitalisering för effektiv förvaltning och övervakning av skyddade områden.
För att 30 procent till 2030 inte ska förbli ett papper med vackra ord måste regeringen agera omedelbart. Det är dags för klimat- och miljöministern att leva upp till förväntningarna under FN-förhandlingarna och uppmuntra ett globalt, storskaligt nätverk av marina skyddade områden.