Opinion
Debatt: Sverige måste fasa ut sjuka turbokycklingar
Dagens ETC
Turbokycklingar som växer så snabbt att de får ont och svårt att röra sig, det är verkligheten i svenska kycklingfabriker. Återkommande avslöjanden med skandalbilder och en kartläggning av länsstyrelsernas och Livsmedelsverkets inspektioner visar att det pågår ett systematiskt djurplågeri i landet som påstår sig ha världens bästa djurskydd.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Nyligen släppta bilder och filmer i media visar smutsiga, sjuka och döda kycklingar från en svensk djurfabrik som Djurens Rätt omgående polisanmälde och som nu utreds för djurskyddsbrott. Att påstå att det rör sig om enstaka fall håller inte längre. Tidigare har liknande material avslöjat stort lidande på såväl kycklingslakterier som i djurtransporter. En kartläggning över samtliga upptäckta brister från de fyra största kycklingfabrikerna under 2021 visade på ett systematiskt djurplågeri med brister i 60 procent av de mer än 300 genomförda kontrollerna.
Ett av de grundläggande problemen är användandet av turbokycklingar. De tvingas att växa så snabbt att de får ont och svårt att röra sig. De har högre dödlighet och fler hälsoproblem än andra typer av kycklingar. Ändå är ungefär 99 procent av alla kycklingar som föds upp i Sveriges djurfabriker just turbokycklingar. Sett till att det under 2021 föddes upp mer än 110 miljoner turbokycklingar i svenska djurfabriker, så är detta tveklöst ett av de absolut största djurskyddsproblemen Sverige har att hantera.
Uppfödningen av turbokycklingar som är dömda till ett liv av lidande måste upphöra. Det är inte acceptabelt i ett land som påstår sig ha världens bästa djurskydd. För att skynda på omställningen behöver alla hjälpas åt. För det finns konkreta, verkningsfulla åtgärder att vidta.
Du som är politiker måste se till att djurskyddslagens skrivelser om avel leder till en utfasning av turbokycklingar. Precis som den redan gjort för den sönderavlade nötdjursrasen belgisk blå. Upphandlar du för en kommun eller region? Ställ krav på hur djuren behandlas genom de hållbarhetskriterier som finns och öka andelen som är växtbaserat. Säljer du kycklingkött till konsumenter? Ställ krav på leverantörer i enlighet med European chicken commitment (ECC).
Det sistnämnda är djurskyddskriterier som Europas ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer kommit överens om är rimliga som en miniminivå för kycklingarna. Hittills har mer än 400 företag valt att börja arbeta enligt ECC för att stärka djurskyddet för kycklingarna. Genom att arbeta internationellt för kycklingarnas bästa säkerställer vi att djurskyddsnivån höjs i hela Europa, och redan nu har flera länder gått före Sverige.
I Frankrike har till exempel 20 procent av kycklingarna rätt till utevistelse medan siffran i Sverige bara är en procent. Det är dags för Sverige att växla upp takten, det är dags för svenska kycklingfabriker att ställa om och fasa ut turbokycklingarna.
Det är faktiskt det minsta vi kan begära.
Vi ber dig att hjälpa oss att förändra genom att ställa djurskyddskrav oavsett om du representerar ett politiskt parti, en kommun eller ett företag. Till dig som privatperson som sett de här fruktansvärda bilderna, och liksom jag är upprörd, kan jag bara ge ett riktigt effektivt råd. Nämligen att rösta med plånboken och skippa kycklingen från tallriken helt och hållet. Genom att välja vego kan vi tillsammans få ett slut på djurplågeriet och skapa en framtid utan djurfabriker.