Hoppa till innehållet

Thailand

Debatt: Sverige måste agera för Thailands demokrater

Natthaphong Ruengpanyawut, partiledare för People’s party of Thailand.

Natthaphong Ruengpanyawut, partiledare för People’s party of Thailand.

Bild: Sakchai Lalit/AP/TT

Dagens ETC

Thailand är ett land som många svenskar har en relation till. De flesta känner till dess paradisstränder, det vänliga folket, och den rika kulturen. Men bortom semesterbilderna finns en annan verklighet, en verklighet där demokratin är under ständig attack och där oppositionen kvävs av en mäktig elit som vägrar släppa taget om makten.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Efter militärkuppen 2014 har Thailands demokratiska utveckling gått kraftigt bakåt. Militären, monarkin och den ekonomiska eliten har i flera år effektivt hindrat en modern, demokratisk utveckling och istället cementerat sin maktposition. Oppositionen, främst representerad av den orangea rörelsen – tidigare Move forward party, nu People’s party of Thailand – har gång på gång utsatts för repression. Trots att de vann nästan 40 procent av rösterna i valet, förbjöds de att bilda regering. Genom en osannolik allians mellan tidigare ärkefiender som den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra och det militära etablissemanget, säkerställdes att status quo kunde bevaras.

För att undergräva rörelsen och dess popularitet har man från makthavarnas sida använt sig av den drakoniska majestätsbrottslagen. Detta har inneburit att ledande personer inom People’s party har anklagats för att kränka monarkin, trots att partiets valmanifest enbart syftade till att reformera lagen. Majestätsbrottslagen används nu som ett verktyg för att eliminera politiska motståndare.

I somras kom domen mot partiet: Move forward party tvingades återigen upplösas, dess ledare förbjuds att delta i politiskt arbete i tio år, och hoten om rättsliga åtgärder hänger över partiets 144 folkvalda parlamentariker.

Men trots allt detta vägrar det nybildade People’s party ge upp. På bara några veckor efter partiets ombildning hade de redan värvat 60 000 nya medlemmar. Deras arbete för demokrati, rättvisa och modern politik fortsätter oförtröttligt.

Thailand befinner sig i ett kritiskt läge, och det är dags att omvärlden reagerar. Som en del av den demokratiska gemenskapen måste Sverige och andra länder stå upp för de krafter som kämpar för frihet och rättvisa i Thailand. Sverige har en lång tradition av att stödja demokrati och mänskliga rättigheter, och vi kan inte stå tysta medan ett land där så många har investerat sitt hopp i demokratiska reformer trycks tillbaka av en förtryckande regim.

Den SD-styrda regeringens ensidiga fokus på närområdet och Europa, resulterar i att svensk utrikespolitik blir både passiv och provinsiell, istället för aktiv och internationell. Det är ett farligt vägval. När Sveriges internationella politik styrs av snäva, inrikespolitiska överväganden istället för vårt historiska engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati, riskerar länder som Thailand att få för lite uppmärksamhet. 

Thailand är ett viktigt föredöme för demokratikämpar över hela Sydostasien, en region där demokratin är på tillbakagång och auktoritära regimer, som i Kina, Myanmar och Kambodja, stärker sina grepp om makten. Att stötta People’s party och den demokratiska rörelsen i Thailand är inte bara en fråga om solidaritet med det thailändska folket, utan också en del av den globala kampen för demokrati.

Vi måste öka trycket internationellt för att få till förändringar i Thailand. Sverige bör, i alla diplomatiska sammanhang, tydligt markera vårt stöd för den demokratiska oppositionen och kritisera de metoder som används för att undergräva folkets valda företrädare. Det är genom engagemang och tydliga ställningstaganden som vi kan bidra till att stärka de demokratiska krafterna i Thailand och i andra länder där friheten är hotad. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.