Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige kan ta en annan väg

"För att ta den hållbara vägen behövs en ny regering", skriver Åsa Romson och Lise Nordin.
"För att ta den hållbara vägen behövs en ny regering", skriver Åsa Romson och Lise Nordin. Bild: BILD: Daniel Ahlqvist

Dagens ETC

Sverige är ett av de länder i världen som har absolut bäst förutsättningar att bygga ett helt förnybart energisystem. För att ta den hållbara vägen behövs en ny regering, skriver Åsa Romson och Lise Nordin.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Just nu laddas reaktor 3 i Ringhals med bränsleelement från det statliga ryska skandalbolaget Rosatom. Om provet faller väl ut kan det bli Rosatom som får leverera bränsle till hela härden och reaktorn blir då helt beroende av Rysslands och Putins leveranser, skriver Åsa Romson (MP) och Lise Nordin (MP).

Ett svenskt kärnkraftverk som laddas med kärnbränsle från ett statligt ryskt skandalbolag, inblandat i både korruption och kärnvapenaffärer, och en regering som försöker tysta alltihop. Visst låter det som en spännande thriller? Problemet är att allt detta just nu sker på riktigt, när statliga Vattenfall laddar reaktor 3 i Ringhals med bränsleelement från det ryska skandalbolaget Rosatom.
För de flesta är det självklart att det finns el när vi behöver den, både i hemmet och på arbetsplatsen. Få av oss tänker på hela den kedja som ser till att elen finns när vi behöver den och alla de beslut som har tagits för att det ska fungera.

Elproduktionens centrala roll för Sverige innebär att vi behöver ha god kontroll över den. Det betyder att så stor del som möjligt ska ske med svenska energikällor och bränsle. Här har de förnybara energikällorna en stor fördel eftersom de kan tillverkas inom landet. Ett energisystem med 100 procent förnybar energi är också 100 procent oberoende av länder som Ryssland.

Alliansregeringen har emellertid en fixering vid kärnkraft, trots att den är helt beroende av bränsle från andra länder. Allt uran som används som bränsle i de svenska reaktorerna kommer från andra länder. Nu har statliga Vattenfall gått ett steg till och bestämt sig för att prova kärnbränsle från Ryssland.
Det finns tre problem med ryskt kärnbränsle. Det första är att det är ryskt, det andra är att det är kärnbränsle och det tredje är att regeringen vill använda det i de svenska kärnkraftverken.

Just nu laddas reaktor 3 i Ringhals med bränsleelement från det statliga ryska skandalbolaget Rosatom. Om provet faller väl ut kan det bli Rosatom som får leverera bränsle till hela härden och reaktorn blir då helt beroende av Rysslands och Putins leveranser.
Rosatom har varit väldigt angelägna om att få ett västerländskt kärnkraftverk att prova deras produkter eftersom det skulle kunna öppna den västerländska kärnbränslemarknaden. Eftersom Vattenfall ägs och styrs av svenska staten så är det i praktiken den svenska regeringen som ansvarar för att Ringhals nu ska bli ett testlaboratorium för ryskt kärnbränsle.
Det finns en annan väg vi kan ta. Sverige är ett av de länder i världen som har absolut bäst förutsättningar att bygga ett helt förnybart energisystem. Vi har redan vattenkraft som står för nästan halva elproduktionen, vi har både på land och till havs gott om blåsiga områden för vindkraft och vi har gott om biomassa från skogs- och jordbruket samt potential för solenergi. Vi har dessutom möjlighet att effektivisera vår energianvändning och därmed spara in en stor del av den energi som idag slösas bort. För att ta den hållbara vägen behövs en ny regering.

Lise Nordin,
Energipolitisk talesperson för Miljöpartiet

Åsa Romson,
Språkrör för Miljöpartiet