Hoppa till innehållet

Skola

Debatt: Sverige behöver en mer jämlik utbildningspolitik

”Unga personer tvingas välja bort den utbildning de blivit antagna till på grund av att de inte har råd att köpa en lägenhet eller betala höga hyror”, skriver S-studenter.

”Unga personer tvingas välja bort den utbildning de blivit antagna till på grund av att de inte har råd att köpa en lägenhet eller betala höga hyror”, skriver S-studenter.

Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Dagens ETC

Genom en nationell bostadsgaranti, återinfört investeringsstöd, möjlighet till fyra veckor av studiemedel under sommaren samt ett friskvårdsbidrag för studenter möjliggör vi för fler att kunna börja- och avsluta sina studier, skriver två S-studenter.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Trots Sveriges generösa utbildningspolitik är möjligheterna till högre utbildning fortfarande inte jämlik. Unga personer tvingas välja bort sin drömutbildning på grund av den utbredda bostadsbristen och studenter utan sparkapital lämnas utan möjlighet till återhämtning under sommarmånaderna. Studenter med ett starkt nätverk och sparkapital har däremot råd att köpa bostad och vila upp sig under somrarna. S-studenter anser att alla ska ha lika möjligheter att studera och ges möjlighet till återhämtning för att klara studierna från kursintroduktion till examen. 

Sveriges förenade studentkårer (SFS) konstaterade i sin senaste bostadsrapport att det endast finns studentbostäder till en fjärdedel av alla Sveriges studenter. Vidare visar deras kartläggning att endast nio av 34 städer erbjuder en bostadsgaranti för sina studenter. I mångt och mycket är det därför upp till den aspirerande studenten själv att lösa sin bostadssituation, även när det innebär en oplanerad flytt till en stad i andra änden av landet.

Detta är förödande för svensk kompetensförsörjning. 

Detta är förödande för svensk kompetensförsörjning. Unga personer tvingas välja bort den utbildning de blivit antagna till på grund av att de inte har råd att köpa en lägenhet eller betala höga hyror, vilket leder till att Sverige riskerar förlora framtida akademiker som i framtiden kommer att bidra till Sveriges välfärd, tillväxt och rättssamhälle. 

För att säkerställa att bostadssituationen inte ska vara en flaskhals i kompetensförsörjningen bör alla kommuner med en högskola vara skyldiga att tillhandahålla bostadsgaranti för studenter – där kommunen ska erbjuda nya studenter en bostad under deras första termin av studierna. För att underlätta för dessa kommuner att möta behovet bör även, det av högern slopade, investeringsstödet återinföras.

Tyvärr så slutar inte ojämlikheten vid bostaden. Studenter tillbringar idag hela läsåret med att bedriva studier, något som ger dem rätt till studiemedel för att kunna försörja sig själva. Under sommarmånaderna bedrivs inga studier och studenten har därför inte någon inkomst. Detta leder till att många, som inte har stora besparingar de kan leva på, behöver arbeta under hela sommaren för att få ekonomin att gå ihop.

Att arbeta ger studenterna erfarenhet och kontakter på arbetsmarknaden men det ska inte vara en nödvändighet för studenter att arbeta under sommarens alla veckor för att kunna betala hyra och andra nödvändigheter. Utöver att studenter inte ges möjlighet till återhämtning under sommarmånaderna finns det sällan ekonomiskt utrymme för fysisk aktivitet och det är inte ovanligt att gymkortet prioriteras bort.

Bristen på utrymme för återhämtning kan leda till avbrutna studier på grund av utmattningssyndrom redan innan de har kommit ut i arbetslivet. Detta är inte rimligt och S-studenter kräver reformer för att säkra Sveriges framtida kompetensförsöjning och inte minst för att värna studenternas välmående. 

För att säkerställa att alla studenter kan ha råd att vara lediga under sommaren och ges möjlighet att prioritera fysisk aktivitet under hela året bör det finnas möjlighet för studenter att erhålla fyra veckor av studiemedel under sommarmånaderna samt ett friskvårdsbidrag.

För att Sverige på riktigt ska kunna stoltsera med att vem som helst har möjlighet till högre utbildning måste vår studentpolitik bli mer jämlik. Genom en nationell bostadsgaranti, återinfört investeringsstöd, möjlighet till fyra veckor av studiemedel under sommaren samt ett friskvårdsbidrag för studenter möjliggör vi för fler att kunna börja- och avsluta sina studier. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.