Replik
Debatt: Sverige är ett högkostnadsland för byggande
Dagens ETC
Vinstmarginalerna i bygg- och anläggningsbranschen är inte högre än i näringslivet generellt. Av produktionskostnaden för nybyggnation utgörs nästan hälften av skatter,momssatser, kommunala avgifter med mera. Det skriver Tanja Rasmusson och Fredrik Isaksson på Byggföretagen.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Bygg- och anläggningsbranschen i Sverige är konservativ, dyrast i Europa och har svårt för att ställa om till ett hållbart byggande. Det hävdar arkitekten Joakim Kaminsky i Dagens ETC. Han vill ”förlösa en dysfunktionell bransch som kört fast”.
Byggföretagen menar att den bilden är felaktig.
Standardisering, industrialiserat byggande och ökade inslag av 3D-modellering medför lägre kostnader på sikt. Men Sverige är i grunden ett land som konkurrerar med kvalitet. Vi bygger och renoverar inte på samma sätt i dag som för 20 år sedan. Fullt rimliga miljö-, energi-, och säkerhetskrav har medfört ökade kostnader när det kommer till bostäder. På samma sätt har kvalitetsaspekter som mittbarriärer, viltstängsel och rastplatser påverkat kostnaderna för anläggningsbyggande.
Vinstmarginalerna i bygg- och anläggningsbranschen är inte högre än i näringslivet generellt. Av produktionskostnaden för nybyggnation utgörs nästan hälften av skatter, moms, kommunala avgifter med mera. Själva byggkostnaden – priset en byggherre betalar för att exempelvis få ett hus uppfört – står för strax över 50 procent. Materialkostnader utgör i sin tur hälften av byggkostnaden. Därtill är lönenivåerna inom bygg- och anläggningsyrken bland de högsta i världen.
För många bostadssökande vore det önskvärt med lägre priser. Samtidigt bestäms prisnivån på bostäder på en fri marknad. Om utbudet begränsas av regleringar och skatter blir den naturliga följden stigande priser, oavsett nivå på produktionskostnaden. Intresseorganisationer och debattörer som ropar efter fler lägenheter med låga hyror i centrala lägen gör det väl enkelt för sig.
Byggtakten av bostäder i flerbostadshus är den högsta på flera år. Bygg- och anläggningsbranschen har också tagit fram en ambitiös färdplan mot klimatneutralitet år 2045. Nu krävs att politiken slutar begränsa människors möjligheter att kunna efterfråga nyproduktion genom till exempel skärpta amorteringskrav. Det behövs också vassare myndighetssamverkan mot osund konkurrens.
Men bortse inte från att Sverige är ett högkostnadsland – oavsett om jämförelsen med andra länder gäller inköp av kläder, restaurangbesök eller nyproducerade bostäder.