Gaza
Debatt: Sverige är skyldigt att agera för att förebygga folkmord
Dagens ETC
Som yrkesverksamma inom rättsväsendet, jurister och forskare vill vi rikta kritik mot att regeringen inte agerar för att förebygga folkmord, såsom folkmordskonventionen ålägger Sverige. Alla ska stå lika inför lagen.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Sedan Israel inledde sin offensiv i Gaza har över 40 000 palestinier dödats och över 92 000 skadats, av dem fler än 16 000 barn. I The Lancet har framförts att det snarare kan röra sig om 186 000 döda. 21 000 barn saknas. Enligt FN-organet OCHA har 90 procent av Gazas befolkning om 2,3 miljoner människor, varav hälften barn, drivits på flykt. 96 procent hotas nu av undernäring och svält till följd av Israels restriktioner på införsel av livsmedel genom sin blockad av Gaza.
Omvärlden bevittnar hur människor bränns till döds när bomberna faller över skolbyggnader och flyktinglägrens tält.
Enligt en oberoende FN-kommission finns tydliga indikationer på att Israels regering har gett militären ett generellt mandat att attackera civila mål. Läkare utan gränser rapporterar att människor skjuts längs evakueringsvägar och bombas i ”säkra områden” dit de hänvisats. Fler än 100 personer dödades till exempel vid en hjälpkonvoj när de skulle hämta mat till sig och sina familjer. Vattenverk sprängs. På al-Shifa-sjukhuset dödades och tillfångatogs patienter (däribland barn) och sjukvårdspersonal. Omvärlden bevittnar hur människor bränns till döds när bomberna faller över skolbyggnader och flyktinglägrens tält.
Internationella domstolen (ICJ) prövar Sydafrikas ansökan gällande Israels skyldigheter enligt folkmordskonventionen i förhållande till palestinier i Gaza. Vid tre tillfällen har ICJ utfärdat interimistiska åtgärder mot Israel.
ICJ har funnit att Israels offensiv i Gaza skapat en katastrofal humanitär situation som fortlöpande försämrats. I maj konstaterade ICJ att det föreligger en verklig och akut risk för att palestinierna utsätts för oåterkallelig skada innan domstolen hinner fatta sitt slutliga beslut. ICJ har beordrat Israel att göra allt som står i dess makt för att förebygga att de begår handlingar i folkmordskonventionen, bland annat stoppa sin militära offensiv i Rafah, om den förvärrar situationen för palestinierna, samt att tillse att omfattande humanitär hjälp når Gaza. ICJ har även beordrat Israel att förhindra och bestraffa uppmaningar om att begå folkmord på palestinier sedan högt uppsatta israeliska regeringsföreträdare använt en ”folkmordsinriktad” retorik.
ICJ har ifrågasatt om Israels insatser är tillräckliga för att skydda palestinierna och aktörer som Amnesty, Human rights watch och International commission of jurists menar att Israel trotsar domstolens order. Läkare utan gränser rapporterar att attacker mot civilsamhället fortsätter i stor skala och att Israel systematiskt har förstört sjukvårdssystemet. Stängningen av gränsövergången i Rafah har medfört akut brist på medicinsk utrustning.
Den oberoende FN-kommissionen konstaterade att attacker som påstås ha haft militära mål saknade distinktion, proportionalitet och försiktighet. Kommissionen fann att Israel begått krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, överträtt internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter.
Vidare har FN-experter framfört att Israels avsiktliga svält av befolkningen i Gaza är en folkmordshandling. FN:s specialrapportör för de ockuperade palestinska territorierna har rapporterat att Israel sannolikt begår folkmord i Gaza, vilket även de israeliska forskarna Amos Goldberg och Ilan Pappé menar. Experter vid Boston, Cornell, Yale och Pretoria University har i sin juridiska analys dragit slutsatsen att Israels offensiv i Gaza bryter mot folkmordskonventionen.
Sverige som har ratificerat folkmordskonventionen är skyldigt att förebygga och bestraffa folkmord. Sverige och EU:s stater är också bundna att följa FN:s resolution från i juni om ett omedelbart och fullständigt eldupphör i Gaza.
Därtill konstaterade ICJ i juli att Israels närvaro i de ockuperade palestinska områdena är illegal. Domstolen anser att Israels långvariga förnekande av palestiniernas rätt till självbestämmande, som bosättarexpansion, tvångsförflyttning och systematiskt våld, strider mot internationell rätt.
ICJ:s slutsats är att alla stater, Sverige inkluderat, har en skyldighet att inte erkänna den situation som har uppstått till följd av Israels olagliga ockupation som laglig, samt att inte heller bistå upprätthållandet av densamma.
Sverige och EU har infört historiskt kraftfulla sanktioner mot Ryssland, liksom ökade sanktioner mot Hamas sedan oktober, när de enligt en FN-kommission gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser och överträdelser av internationell humanitär rätt genom sin attack på civila. Regeringen och EU bör omedelbart införa sanktioner även mot Israel. Sanktioner som skulle kunna ha effekt är vapenembargon, ekonomiska sanktioner, frysning av tillgångar och diplomatiska sanktioner.
Sverige har till exempel ett avtal med Israels största vapenföretag Elbit Systems som uppgår till 1,7 miljarder kronor.
Som yrkesverksamma inom rättsväsendet, jurister och forskare vill vi rikta kritik mot att regeringen inte agerar för att förebygga folkmord, såsom folkmordskonventionen ålägger Sverige. Regeringens val att inte agera underminerar förtroendet för internationell rättsordning.
Alla ska stå lika inför lagen.
Clara Alfsdotter, forskare i forensisk antropologi
Frida Lee Frei, handläggare rättsmedicin
Truls Bärg, forensisk fotograf
Soha Nowroozalizadeh, advokat
Gustav Engvall, rättsläkare
Anna Borgen, ST-läkare i rättsmedicin
Ali-Reza Rezaie, metodstatistiker rättsmedicin
Christoffer Hagberg, forensisk arkeolog
Lars Gustafsson forensisk fotograf
Anna Maria Liljestrand, forensisk fotograf
Tim Brodin, forensiker
Yasmine Akel, operativ analytiker
Valentin Jeutner, docent i folkrätt
Aljosa Noga, jur. dr. i folkrätt
Mais Qandeel, universitetslektor i folkrätt
Anna Lundberg, professor i rättssociologi
Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning
Mosa Sayed, docent i internationell privaträtt
Karin Zackari, fil. dr. i mänskliga rättigheter
Nina Gren, universitetslektor i socialantropologi med inriktning mot palestinska familjerelationer under militär ockupation
Lina Eklund, biträdande lektor i naturgeografi med specialisering inom satellitbildsanalyser av konfliktområden
Torsten Janson, universitetslektor i islamologi
Mayssam Baaken, advokat
Rita Edström, jurist
Niklas Dahlbeck, advokat
Linus Gardell, advokat
Anastasia Martin, jurist
Anna Sofia Vikström, advokat
Denna debattartikel är också publicerad i Dagens Juridik.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.