Opinion
Debatt: Svenska språket förändras – knäpptyst från fossilgasbolagen
Dagens ETC
Det finns ingen naturgas. Hädanefter ska det fossila bränslet kallas just fossilgas. Tystnaden sedan dess från svenska företag som sysslar med detta är minst sagt öronbedövande, skriver Olivia Linander på Skiftet.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Verkligheten förändras och då förändras även det svenska språket. Nya språknormer följer i spåren av klimatkrisen. ”Naturgas byter namn till fossilgas”, rapporterade Vetenskapsradion för två veckor sedan. 2023 är det inte längre försvarbart att låta språket dölja att gasen är ett fossilt bränsle med enorm klimatpåverkan.
Tystnaden sedan dess från svenska fossilgasbolag är öronbedövande. Med ordet fossilgas i portföljen är nog deras projekt inte lika tilltalande framöver, och det är bolagen och deras lobbyister väl medvetna om. De har skäl att slå dövörat till nu och fortsätta använda det vilseledande ordet naturgas. Men det finns fler aktörer som är avgörande, och bland dem finns medier som Dagens ETC.
Vi på Skiftet tror att svensk media kommer att omfamna ordet ”fossilgas” snabbare än företagen. Redan i höstas lovade flera medier oss (däribland Dagens ETC) att de ska upphöra med det förskönande ordet naturgas när de rapporterar om det fossila bränslet. Vi hoppas nu att även TT hörsammar den normförändring som sker i skrivande stund.
Fossilgasbolagen är tyvärr en annan femma. Det finns gott om företag som tjänat på den grönmålning av fossilgasen som pågått i decennier. Idag tänker jag främst på svenska företag, såsom Nordion Energi, Swedegas och Igrene.
Jag hörde själv av mig till Nordion Energis kommunikationschef om ordbytet förrförra veckan, och väntar tålmodigt på svar. Bolaget har gått med i en lobbykoalition med ett tiotal europeiska fossilgasbolag som heter ”Gas for Climate”, vars hårdföra lobbyism granskades av Corporate Europe Observatory innan Nordion valde att gå med. Koalitionens lobbyism går ut på att marknadsföra förnybar gas så entusiastiskt att folk (och särskilt beslutsfattarna i Bryssel) glömmer bort att majoriteten av gasen i deras ledningar fortfarande är fossilgas…
Nordions dotterbolag Swedegas hemsida beskriver idag fossilgas som ”naturgas”, ett ”rent och effektivt bränsle”. De ignorerar de stora metanutsläppen gasen orsakar, trots att de fått information otaliga gånger av klimataktivister i hemstaden Göteborg om utsläppen och deras konsekvenser.
En sommarkväll 2022 fick jag ett telefonsamtal av en aktieägare i Igrene. Det ivriga gasbolaget i Dalarna lobbar fortfarande för att utvinna fossilgas runt Siljan. Vd:n Mats Budh tror så hårt på sin fossila dröm, att han vill föra svensk klimatpolitik bakåt och häva det nya utvinningsförbud som äntligen är på plats.
Aktieägaren i luren hade läst en debattartikel jag skrivit om fossilgasen och dess klimatpåverkan, där jag skrev att ”naturgas” är ett vilseledande ord. Personen kände sig lurad av Igrene och ringde för att lära sig mer om fossilgas. Jag vet inte vad hen gjorde sen, men en sak vet jag: Ordval spelar roll!
Och det vet förstås fossilgasbolagen med. Vad tror ni, kommer Mats Budh på Igrene frivilligt att använda sig av ordet fossilgas när han pitchar sin verksamhet till sina investerare?
Svaret är nej. Så det är upp till media, svenska myndigheter och lagstiftare att ta stafettpinnen nu. Fossilgas heter fossilgas. Gasbolagen ska bli tvungna ta det ordet i sin mun – när de vill kommunicera med allmänheten i tidningar och radio, när de skickar in sina tillståndsansökningar eller när de för samtal med politiker. De ska inte komma undan med sin vilseledande retorik längre, och alla behöver hugga i för att stoppa dem.
Då slipper vilseledda aktieägare ringa uppgivna telefonsamtal till kvällströtta klimataktivister. Och planeten besparas på sikt fler än ett förödande fossilgasprojekt.
Klart det heter fossilgas
Idag har vi en riktigt skarp debatt ovan, från Skiftet, om hur den fossila näringen trilskas när naturgas ska kallas fossilgas. Betydligt mer korrekt. En detalj i den texten är att Skiftet hoppas att Dagens ETC ska använda begreppet fossilgas. Självklart, för det beslutet fattade vi för länge sedan. Sedan har Skiftet studsat på att vi faktiskt missat någon enstaka gång. Och ibland förtjänar man en smäll på fingrarna. Men vi vill nog ändå påminna om att det finns en svensk dagstidning som antagit en klimatkrisens språkpolicy (2019) och kastat ut alla fossila annonser (2019).