Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Svenska banker investerar i förgiftad miljö

Bild: Bild: Amnesty

Dagens ETC

Den 10 november 1995 avrättades Ken Saro Wiwa och åtta andra aktivister av den nigerianska staten efter att ha protesterat mot konsekvenserna av oljeutvinningen i Ogoniland. Idag, 20 år senare, är hans kamp för rättvisa åt människorna som lever vid Nigerdeltat lika aktuell. Problemen orsakade av Shells agerande i området kvarstår och svenska banker bör ta sitt ansvar, skriver Elin Andersson och Ida Feltzin från Amnesty business group.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Shells oljeutvinning i Nigerdeltat i Västafrika har bidragit till att två generationer vuxit upp mitt i allvarliga oljeföroreningar. Den förgiftade miljön har fått förödande konsekvenser i form av brist på mat och vatten, förlorade försörjningsmöjligheter och allvarliga hälsoeffekter. Detta trots Shells löften att städa upp efter sig. Idag har våra största svenska banker investeringar på över två miljarder kronor i Shell. Som delägare måste svenska banker ställa hårdare krav på företaget att städa upp i Nigerdeltat.

2011 avslöjade FN:s miljöprogram UNEP kraftiga nivåer av föroreningar orsakade av oljeläckor från Shells oljeledningar i regionen Ogoniland i Nigerdeltat. UNEP visade också på hur skadorna på miljön och människorna förvärrades av att företaget inte städade upp ordentligt efter läckorna. Som svar på detta lovade Shell att göra det samt att förbättra agerandet vid framtida oljeläckor.

Idag är det tydligt att Shells löften var tomma ord. Shells påståenden om att företaget har städat upp de kraftigt förorenade områdena i Nigerdeltat är uppenbart falska enligt Amnestys och Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) färska rapport, Clean it up: Shell's false claims about oil spills in the Niger Delta. Fältutredningar vid fyra platser för oljespill som identifierades som kraftigt förorenade 2011 visar att alla fyra platserna fortfarande är synligt förorenade idag, trots att Shell hävdar att de har sanerats.

I en rapport från Fair Finance Guide, ett internationellt initiativ där Amnesty ingår, som publicerades i juni i år framgår att sju svenska banker har investeringar på över två miljarder kronor i Shell. Bankerna i rapporten är Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank. Bara två av dem, Swedbank och Länsförsäkringar, kunde uppvisa ett relativt trovärdigt påtryckningsarbete mot företaget.

Idag finns ett ökat etiskt medvetande i samhället och konsumenter efterfrågar i större utsträckning varor och tjänster som har producerats utan att skada människa och miljö, men när vi väljer bank är det i princip omöjligt att försäkra sig om att man inte bidrar till miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Som delägare i Shell har bankerna ett ansvar och en unik möjlighet att påverka företaget. Internationella regelverk och standarder, inklusive FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, är tydliga: företag har ett ansvar även när de inte direkt orsakar kränkningar.

Amnesty Business Group uppmanar samtliga banker med investeringar i Shell att ställa följande krav på företaget och öppet redovisa resultatet av påtryckningsarbetet:

Shell måste genomföra en översyn av sina metoder för att städa upp i Nigerdeltat så att framtida oljespill verkligen blir åtgärdade.

Shell måste säkerställa att alla tidigare oljeutsläpp städas upp korrekt.

Shell måste garantera att de drabbade erhåller en rättvis kompensation.        

Amnesty Business Group är en specialgrupp inom Amnesty som arbetar för att påverka företag att respektera mänskliga rättigheter i all sin verksamhet.