ETC Göteborg
Debatt: Svenska banker duckar giftskandalen i Bhopal
Dagens ETC
För 35 år sedan drabbades invånarna i den indiska orten Bhopal av en av världens största fabriksolyckor. Ägaren Dow Chemical har än idag inte ställts inför rätta. Men svenska bankkunder kan ändra på det, skriver Amnesty Business Group i Göteborg.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Den här veckan har det gått exakt 35 år sedan en fruktansvärd katastrof drabbade den indiska orten Bhopal. En fabriksolycka gjorde att giftig gas släpptes ut vilket orsakat totalt över 20 000 dödsoffer och närmare 150 000 personer har fått kroniska skador. Som människorättsaktivister kräver vi i Amnesty Business Group att fabriksområdet saneras och att de drabbade får kompensation, samt att företaget infinner sig i domstol.
Natten mellan 2 och 3 december 1984 skedde en olycka på en fabrik i indiska Bhopal vilket ledde till en ett giftigt gasutsläpp. Mellan 7 000 och 10 000 dog de tre första dagarna efter katastrofen. Då marken fortfarande, efter 35 år, inte är sanerad drabbas de boende av enorma hälsoproblem. Det handlar bland annat om skador på inre organ, andningssvårigheter, cancer och problem med immunförsvaret. Samtidigt har lokala organisationer observerat en stor ökning av gynekologiska sjukdomar bland kvinnor. Dricksvattnet är förorenat och det är något som anses förvärra hälsoproblemen ytterligare.
Det amerikanska företaget Union Carbide var ägare till fabriken. Efter olyckan försvann de utan någon som helst anständighet från platsen. Idag ägs av företaget Dow Chemical (vilket i sin tur ägs till 100 procent av Dow Inc). Men det har föregåtts av flera byten av namn och ägarstrukturer. Senast i september 2018 bytte företaget namn från DowDuPont till Dow Chemical och en behöver inte vara någon större konspirationsteoretiker för att gissa att det är en åtgärd som företaget kan ha vidtagit för att ducka från insyn. Företaget har blivit kallade till rättegång i indisk domstol flera gången men inte dykt upp, och har därför inte kunnat ställas inför rätta.
Håller du med oss om att detta är oacceptabelt? Då måste vi tyvärr upplysa om att de allra flesta svenskar, de som är kunder i någon av storbankerna, bidrar till att det ansvariga företaget kan fortsätta som vanligt. Företagsansvar är en viktig människorättsfråga, att inte bara stater utan även företag har ansvar för att inte direkt eller indirekt bidra till negativ påverkan på mänskliga rättigheter. Det duger inte att säga att det är ”någon annans” ansvar, utan ett företag har ansvar att respektera mänskliga rättigheter, vilket inkluderar vilka företag de till exempel handlar med eller investerar i. Affärspartners som investerare, i detta fall våra svenska banker, har en stor makt att sätta press på företaget Dow Chemical.
Och här är du som kund viktig, berätta för din bank om vad du egentligen tycker. Att de placerar kapital – dina pengar – i ett företag som vägrar inställa sig i domstol, och som varken gett en rimlig kompensation eller sanerar och återställer området. Ett företag som under dessa 35 år inte visat att det är ansvarigt för en olycka som orsakat totalt 20 000 dödsfall och närmare 150 000 kroniskt skadade. Vill du vara kvar som kund i en bank som sanktionerar detta? Hör av dig genom de kanaler du själv vill, eller använd vår kampanj. Tillsammans påverkar vi för rättvisa för Bhopalkatastrofens offer.
///
Franz-Josef Rehmann
Hanna Karlsson
Ida Feltzin
Jonas Tallhage
Sten-Olof Svensson
Amnesty Business Group, Göteborg (Arbetar med frågor som rör företags ansvar för mänskliga rättigheter)