Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Svensk skola är ingen affärshemlighet – öppenhet ska gälla

Gunilla Svantorp (S).
Gunilla Svantorp (S). Bild: Bild: Socialdemokraterna/Press / Jessica Gow/TT

Dagens ETC

För mig är det självklart att information om lärartäthet, elevsammansättning och resultat aldrig kan ses som affärshemligheter.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Offentlighetsprincipen ska gälla för såväl kommunala som fristående skolor, det är en självklarhet för mig som socialdemokrat. Därför röstade jag ja, den 26 november, till ett initiativ i utbildningsutskottet om att regeringen bör återkomma med förslag om lagstiftning för att principen även ska gälla för friskolor. Att förslaget föll ser jag som en stor förlust för svensk demokrati.

Våra demokratiska val möjliggörs av offentlighetsprincipen. Som medborgare har man rätt till insyn i och tillgång till information om statens, regionernas och kommunernas verksamheter. Det är en central den i vårt demokratiska styrelseskick. För att kunna göra ett välinformerat val var fjärde år krävs det att vi har tillgång till information om hur det allmänna har prioriterat och fördelat.

Samtidigt är det grundläggande att makthavare och verksamheter finansierade av allmänna medel granskas för att säkerställa att våra pengar används rätt. Medier ska ha möjlighet att granska och uppmärksamma om något har blivit fel, är konstigt eller är direkt kriminellt. Du och jag har rätt till att veta vad våra pengar används till.

För mig är det självklart att information om lärartäthet, elevsammansättning och resultat aldrig kan ses som affärshemligheter. Att barn och föräldrar har insyn i skolverksamheter är en förutsättning för att kunna göra väl övervägda skolval. Att samhället har insyn i skolverksamheter är en förutsättning för att kunna rikta insatser och fördela elever efter behov. Som politiker, oavsett partifärg, har vi ett ansvar att möjliggöra att svenska elever har de bästa förutsättningarna.

Offentlighetsprincipen är också en säkerhetsfråga. Det handlar exempelvis om att Säkerhetspolisen måste kunna larma inte bara kommunala skolor, utan även friskolor, om personer med kopplingar till våldsbejakande extremism jobbar på skolan. Det kan de inte i dag.

Skolan är något av det viktigaste vi har i svensk välfärd. Svenska folket kanske inte är aktieägare i skolkoncernerna, men vi är alla finansiärer av svensk välfärd. Som skattebetalare borde alla ha rätt till information om hur samhällets gemensamma resurser används, av vem och hur. Vi borde alla ha rätt att ställa frågor, få svar och granska. Det är grundläggande för en demokratisk välfärdsstat.

Regeringen gör nu ett bra arbete för att hitta en lösning på den uppkomna frågan om hur skolstatistiken kan bli tillgänglig. På lång sikt vill vi socialdemokrater dock att offentlighetsprincipen ska gälla även fristående skolor så att det blir möjligt för svenska folket att eftersöka och ta del av information om hur offentliga medel används vare sig det handlar om kommunala skolor eller friskolor.

Svensk skola är ingen affärshemlighet.