Opinion
Debatt: Stormedia ignorerar hotet mot demokratin
Dagens ETC
”Är det inte rimligt att vad som kan bli världens största handelsavtal granskas även av svensk press så att Sveriges befolkning får veta mer?”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Då har det hänt igen: ett i princip hemligt handelsavtal har läckt och svensk media skriver inte en bokstav. I fredags publicerade Greenpeace i Nederländerna över 100 dokument från förhandlingarna mellan EU och Japan om ett handelsavtal som kallas Jefta.
Men är inte handelsavtal rätt torra saker som inte betyder särskilt mycket? Nej, tvärt om. Jefta-avtalet skulle bli världens största ratificerade handelsavtal. EU och Japan står tillsammans för en tredjedel av världsekonomin. Det mer välkända Ceta-avtalet med Kanada står bara för hälften av den handel som omfattar Jefta. Läckan är alltså högst relevant för medborgare att veta om – särskilt när innehållet har analyserats.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
För det första har avtalet förhandlats under stort hemlighetsmakeri. Redan 2012 fastställdes ett förhandlingsmandat som ännu är helt hemligt. Medborgarna har alltså i princip fått förlita sig på läckor för att få veta något om avtalet. Det är ett stort svek av EU mot medborgarna då handelskommissionär lovat att efter den massiva kritiken mot TTIP-avtalet saker skulle bli annorlunda i framtiden. Vi kan nu se vad det löftet var värt och
Sveriges regering är medskyldig till mörkandet. En snabb sökning på Jefta och Japan-EU Free Trade Agreement på regeringens hemsida ger noll relevanta träffar till exempel.
Innehållet i de läckta dokumenten är precis lika skräckinjagande som processen. Japan insisterar på privata direktörsdomstolar där affärsjurister i hemlighet förhandlar fram stämningar mot länder. Dessa privata skiljedomstolar har en tendens att över tid gå allt mer på storbolagens linje, de används också systematiskt för att skrämma länder från att införa lagstiftning som ska skydda hälsan. Ett tydligt exempel är när ett tobaksbolag stämde Australien som vill införa skrämmande bilder på tobakspaket. Under tiden som frågan var i direktörsdomstolen vågade inte Nya Zeeland göra samma sak. Resultatet är att folk kommer dö tidigare.
Det fanns minimala förbättringar frågan om direktörsdomstolar i Ceta-avtalet men med Jefta riskerar EU gå bakåt i skyddet av vår demokrati.
Avtalet innebär också att försiktighetsprincipen kan undermineras och därmed grunden för EU:s miljö och konsumentskydd. EU kan endast förbjuda importen av hormonbehandlat kött om hälsoriskerna hälsoriskerna är bevisat bortom allt rimligt tvivel. Hittills har det räckt med tillräckliga skäl att tro att sådan mat kan orsaka cancer.
Miljön är hotad på ytterligare sätt som kanske inte väntas. Genom Jefta ska exporten av timmer från Europa öka och Japan är en stor träimportör. Risken är dock att det blir billig rumänsk och olagligt avverkad skog istället för dyrare svensk och finsk skog.
Frågan om Jefta håller på att bli stor runt om i Europa och särskilt i Tyskland, men i Sverige ignoreras frågan av pressen. Därför har Skiftet startat en namninsamling för att upplysa folk om riskerna med avtalet, om det är något vi har sett om exempelvis är att folk är mer engagerade än pressen och de är villiga och intresserade att ta till sig av informationen.
Frågan hänger i luften: Är det inte rimligt att vad som kan bli världens största handelsavtal granskas även av svensk press så att Sveriges befolkning får veta mer?