Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stor oro hos föräldrar vars barn utsatts för sexuella övergrepp

Bild: Shutterstock / Storasyster

Dagens ETC

Föräldrar till barn som utsatts för sexuella övergrepp är en bortglömd grupp. Åtta av tio föräldrar upplever mycket oro över sitt barns mående.

De uttrycker stora behov av eget stöd och önskar mer kunskap om sexuellt våld och bemötande. Ett förbättrat stöd för anhöriga bidrar i förlängningen till en bättre situation för den som utsatts, skriver generalsekreterare Cecilia Bödker Pedersen på stödorganisationen Storasyster.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Årligen utsätts tusentals personer i Sverige, främst tjejer och kvinnor, för sexuellt våld av killar och män. Runt den utsatta finns det alltid anhöriga med olika mycket inblick i den utsattas liv och mående. Det kan exempelvis vara en förälder, en partner, ett syskon eller en vän. Anhöriga kan ha en mycket viktig roll i den utsattas process i att må bättre efter att ha utsatts för sexuella övergrepp. 

Idag lanseras årets Storasysterrapport, med fokus på anhöriga till personer som utsatts för sexuellt våld. I den framkommer bland annat att föräldrar till barn som utsatts är en grupp som upplever mycket stora negativa konsekvenser av barnets utsatthet. 294 anhöriga deltog i vår enkätstudie och en fjärdedel av respondenterna var föräldrar. En klar majoritet av föräldrarna upplever mycket eller väldigt mycket en känsla av maktlöshet och skuldkänslor i relation till sitt barns utsatthet (87, respektive 85, procent av föräldrarna). Åtta av tio föräldrar upplever mycket eller väldigt mycket oro över sitt barns mående (81 procent). Föräldrarna som besvarat enkäten beskriver att de i stor utsträckning oroar sig för barnets psykiska ohälsa. Det är mycket vanligt att föräldrarna är rädda för att barnet har tankar, planer eller försöker ta sitt eget liv. En förälder beskriver: 

I början var jag orolig varje gång jag skulle åka till jobbet, då hon bara satt och stirrade i väggen. Jag var livrädd för att hon skulle ta sitt liv.”

Personer som utsatts för sexuellt våld lider ofta av psykisk ohälsa, vilket anhöriga oroar sig mycket för. Mer kunskap behöver inhämtas om denna grupp men det vi ser är att det finns en risk att även den anhörigas psykiska hälsa påverkas negativt. Vår rapport visar på att både utsatta personer och deras anhöriga upplever ett stort behov av stöd och utökad kunskap till anhöriga. 

Idag är stöd och kunskap för anhöriga till personer som utsatts för sexuellt våld högst begränsad. Stöd och utbildningsinsatser är i dagsläget betydligt mer etablerade för anhöriga till personer med andra sociala eller psykiska svårigheter än för anhöriga till dem som utsatts för sexuellt våld. Anhöriga till personer som utsatts för sexuellt våld behöver därför erkännas som en grupp som är i behov av stöd och utökad kunskap, och bör inkluderas i regeringens nationella anhörigstrategi för den som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående. 

Om nuvarande regering vill förbättra situationen för utsatta så är stödet för anhöriga en viktig del av det arbetet. Storasyster arbetar för en förbättrad situation för utsatta och vi kräver därför en förändring i samhället så att föräldrar och andra anhöriga inte står utan stöd.