Hoppa till innehållet

Migration

Debatt: Stoppa olagliga utvisningar av hotade hbtqi-personer

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Hur kan hbtqi-personer utvisas till Uganda med risk för att straffas med döden? Migrationsmyndigheterna fortsätter att fatta beslut i strid mot både nationell och internationell rätt; det här måste den nya migrationsministern Johan Forssell sätta stopp för.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Under sommaren har lesbiska Davita Nassunas asylärende lyfts i media. Svenska migrationsmyndigheter har beslutat att utvisa henne till Uganda, där hon suttit i fängelse på grund av sin sexuella läggning. Uganda har en av världens mest hbtqi-fientliga lagar, med dödsstraff för samkönat sex.

En annan som fått avslag på sin asylansökan är Azar från Iran, ett land där homosexuella kan straffas med döden. Davita och Azar är inte ensamma om sin situation.

Varje dag får RFSL mejl från hbtqi-personer runtom i världen som fruktar för sina liv. De undrar desperat hur de ska göra för att fly från förtryck och hot om våld. Under bara en vecka i augusti kom över 30 mejl, då ovanligt många från Uganda. Men frågor om flykt kom också från Egypten, Jemen, Libyen, Nigeria, Marocko, Turkiet och Burkina Faso. 



Ett mindre antal hbtqi-personer lyckas ta sig till Sverige. Men, i kontakt med Migrationsverket får en överväldigande majoritet avslag. Varför? För att migrationsmyndigheternas bedömning av trovärdighet och tillförlitlighet baseras på felaktiga, stereotypa föreställningar om hbtqi-personer, i strid med svensk och internationell rätt. Kraven strider mot såväl UNHCR:s riktlinjer, EU-rätten som Migrationsverkets egna rättsliga ställningstagande. 


RFSL har i flera omfattande rättsutredningar visat att migrationsmyndigheterna ofta avslår och utvisar hbtqi-asylsökande med otillåtna motiveringar. Nu publicerar RFSL en uppdaterad rapport baserad på rättsutredningar från 2020 och 2023, som analyserar uppdaterad forskning på området samt innehåller beslut och domar från 2024. Rapporten bekräftar att problematiken kvarstår. Konsekvenserna kan bli mycket allvarliga. Människor med rätt till skydd riskerar att utvisas till länder där de förföljs, torteras och i värsta fall straffas med döden. 


Problemet är att besluten om avslag grundas på felaktiga antaganden.

I varje asylärende bedömer Migrationsverket om den asylsökandes berättelse är trovärdig och tillförlitlig, och en individuell prövning och objektiv bedömning ska göras. Problemet är att besluten om avslag grundas på felaktiga antaganden om att hbtqi-personer har gått igenom en inre process och har en förmåga att redogöra detaljerat för sina känslor enligt en förutbestämd mall. 

I flertalet avslagsmotiveringar finns också resonemang om att den asylsökande vid ett återvändande ska dölja sin sexuella läggning, könsidentitet eller sitt könsuttryck för att undvika förföljelse – trots att sådana krav varit strikt förbjudna i nästan två decennier. 



Regeringen har tillsatt en välkommen utredning för att se över hur kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet kan stärkas i asylprocessen för bland annat hbtqi-personer. Statskontoret presenterar den i höst och RFSL kommer att följa resultatet noggrant. Nu finns det en chans att förbättra situationen. Kommer regeringen ta den?

RFSL kräver nu att regeringen och Migrationsverket agerar. Det behövs en garanti för rättssäkra utredningar, prövningar och bedömningar. I början av oktober presenteras förslag på hur det kan gå till. Tills dessa förslag är genomförda bör alla utvisningar i hbtqi-asylärenden stoppas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.