Hoppa till innehållet

Förskola

Debatt: Stoppa marknadsförskolan – sätt barnen före bolagen

”Samhället har så mycket att vinna på att satsa på förskolan, men hur tar regeringen hand om den potentialen?”, undrar debattören.

”Samhället har så mycket att vinna på att satsa på förskolan, men hur tar regeringen hand om den potentialen?”, undrar debattören.

Bild: Gorm Kallestad/NTB/ TT

Dagens ETC

Nära 40 procent av de privata förskolor som granskades av Stockholms stad hade brister i sitt förebyggande barnsäkerhetsarbete. Hur kan regeringen tillåta privata aktörer att gång på gång sätta vinst före kvalitet, bolag före barnen? Regeringen behöver klippa alla band till friskolornas lobbyister, ta sig i kragen och sätta ett stopp för marknadiseringen av förskolan.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Med vinst och konkurrens som drivkraft blir utbudet bättre. Det är högerns gamla melodi. Men vid det här laget vet vi alla att det stämmer lika dåligt som det gamla uttrycket att saker ”går som på räls”, åtminstone efter att järnvägen privatiserades och rälsen slutade underhållas för många år sedan.

Efter över 30 år av privatiseringar och utförsäljningar är det tydligt att den marknadsliberala politiken har försämrat eller helt förstört många saker som tidigare fungerade ganska bra. Tågen, allmännyttan, apoteken, äldreomsorgen och sjukvården. Samma sak gäller förskolan. Där kan i princip vem som helst kan starta förskola idag och välja att sätta vinstintresset före barnens bästa.  

Bara i Stockholm har vi över 900 förskolor och 438 av dem drivs av fristående aktörer. Här finns självklart välfungerande fristående förskolor, men systemet dränerar den kommunala förskolan på pengar och tillåter bolag att tjäna stora pengar genom att skära ner på saker som behörig personal, mat och säkerhet.

Dragit tillbaka tillståndet för inte mindre än sju olika privata förskolor som alla haft allvarliga problem.

Sedan jag tillträdde som förskoleborgarråd i Stockholm efter valet 2022 har vi dragit tillbaka tillståndet för inte mindre än sju olika privata förskolor som alla haft allvarliga problem. För en dryg månad sedan fick vi dessutom akutstänga en av Thorenkoncernens förskolor på grund av allvarliga säkerhetsrisker för barnen. Hela 38 procent av de granskade fristående förskolorna hade under 2023 brister i det förebyggande barnsäkerhetsarbetet.

I de kommunala förskolorna har vi högre andel utbildade förskollärare, mindre antal barn per förskollärare och per heltidsanställd. Det visar Stockholms stads förskolerapport för 2023, som ger en helhetsbild av kvaliteten i förskolan.

När jag läser rapporten blir det väldigt tydligt för mig att vi i det rödgröna styret i Stockholm måste fortsätta på den vägen vi stakat ut. Vi ska fortsätta granska de vinstdrivande förskolorna hårt och fler oanmälda inspektioner ska göras. Vi ska prioritera förskolan högt och göra allt vi kan för att ge personalen bättre förutsättningar för att göra sitt jobb. Vi ska ge förskolan den uppmärksamhet den förtjänar, så att den kan lägga en bra grund för alla barn, oavsett vilka livsvillkor man växer upp under. 

Men det sorgliga är att så länge den moderatledda regeringen inte vågar ta tag i det övergripande problemet med vinster i förskola och skola kommer vi inte att nå ändå fram. För när vi lägger pengar på förskolan i Stockholms stad måste vi också lägga pengar på privata aktörer, där det finns vissa som hellre stoppar pengarna i fickan än lägger dem på att höja kvaliteten. Och när privata aktörer tillåts fritt spelrum tvingas vi lägga pengar på tillsyn och kontroll istället för att utveckla våra kommunala verksamheter. Systemet med marknadsskola för med sig en uppsjö av bolag med dotterbolag och aktieägare som också öppnar upp för en välfärdsbrottslighet som bara ökat under de senaste åren. 

Samhället har så mycket att vinna på att satsa på förskolan, men hur tar regeringen hand om den potentialen? 

• Förskolan exkluderas från utredningen om skolpengsnorm.

• Statsbidraget för förskolan minskar kraftigt samtidigt som kommunerna har ekonomisk kris.

• Den fria etableringsrätten står orörd trots att barnantalen minskar kraftigt över hela landet, vilket leder till en överetablering av förskolor.

Regeringen behöver klippa alla band till friskolornas lobbyister, ta sig i kragen och sätta ett stopp för marknadiseringen av förskolan. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.