Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Stoppa människorättsvidriga avhysningar

Läger i Högdalen, bild från 2014.
Läger i Högdalen, bild från 2014. Bild: Bild: Annika af Klercker/TT

ETC Stockholm

Om vi som samhälle menar allvarmed att respektera mänskligarättigheter så kan vi inte ta frånde fattigaste bland oss.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Nu fråntas romska EU-medborgare rätten att försvara sig. Regeringens förslag om att göra det lättare för privata markägare att avhysa bosättningar innebär i praktiken att den sista biten rättssäkerhet som de boende har tas ifrån dem. De nya reglerna betyder att de avhysta inte kommer att kunna kräva tillbaka sina ägodelar eller överklaga beslutet.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Förra veckan presenterade justitieminister Morgan Johansson utredningen ”Otillåtna bosättningar” som beställts av regeringen och innehåller en rad förslag för att göra det enklare att avhysa från privat mark genom att luckra upp grundläggande rättsskydd. Tanken är att detta ska användas mot romska EU-medborgares informella bosättningar runt om i landet. Kronofogdemyndigheten kommer inte längre behöva identifiera de personer som avhyses.

Det nya regelverket som föreslås är mycket problematisk ur ett rättssäkerhets-, människorätts- och demokratiperspektiv.

Utredningen föreslår bland annat:

  • att de som avlägsnas och får sina ägodelar konfiskerade av den svenska staten inte ska behöva identifieras om inte markägaren själv vill – och därmed inte ha möjlighet att överklaga behandlingen eller få tillbaka sina tillgångar.
  • att tredje part som inte ursprungligen inbegripits av avlägsningsbeslutet, såsom exempelvis demonstranter, också ska kunna omfattas av beslutet om de befinner sig på platsen då polis och kronofogde verkställer beslutet.
  • att det alternativa förfaringssätt där polis behandlar de informella bosättningarna som ”pågående brott” som de kan riva utan stöd av Kronofogdemyndigheten, ska få fortsätta och uppmuntras.

Vi i Feministiskt initiativ menar att grundläggande juridiska och människorättsliga principer, såsom möjligheten för anklagade att
få försvara sitt agerande, möjligheten att överklaga ett beslut och rätten att inte få sina ägodelar konfiskerade måste värnas och
gälla lika för alla. Det är också mycket oroande att det görs försök
att i smyg skapa regler för att göra det svårare för solidariska medborgare att protestera emot avhysningar.

Om vi som samhälle menar allvar med att respektera mänskliga rättigheter så kan vi inte ta från de fattigaste bland oss, och förvägra dem juridisk upprättelse. Det är en fortsättning på den diskriminerande behandling som romer i Sverige varit utsatta för i hundratals år. Vi måste sluta upp med rättsosäkra och människorättsvidriga avhysningar – det är den enda hållbara lösningen.

Ämnen i artikeln