Hoppa till innehållet

Förskola

Debatt: Stoppa förskolekaoset – ge makten till kommunerna

Nooshi Dadgostar, partiledare
 (V),  Alexandra Mattsson förskoleborgarråd i Stockholm
 (V) och Jenny Broman kommunalråd i Göteborg  (V), argumenterar för att kommuner ska kunna säga nej till förskolebolag som misskött sig.

Nooshi Dadgostar, partiledare
 (V), Alexandra Mattsson förskoleborgarråd i Stockholm
 (V) och Jenny Broman kommunalråd i Göteborg (V), argumenterar för att kommuner ska kunna säga nej till förskolebolag som misskött sig.

Bild: Maurits Otterloo, Agnes Stuber

Dagens ETC

Om du frågar de föräldrar som lämnar sina barn på föris igen efter jullovet, skulle få säga att saftiga aktieutdelningar till några få, är viktigare än barnens bästa i förskolan. Ändå är det precis så det är idag när stora företag tillåts prioritera aktieutdelningar framför barnens behov – och regeringen gör ingenting åt saken.

Men nu testas gränserna. I Sveriges största städer pågår rättsliga tvister som kan sätta stopp för vinstjaktens framfart i förskolan.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera



I augusti satte det rödgröna styret i Stockholm ner foten och sa nej till bolaget Norlandias planer på att öppna en ny förskola i södra Stockholm. Det är ett område där det redan står 28 avdelningar tomma och det finns sex tomma förskolor som inte har någon verksamhet. Vi behöver inte fler platser där – och definitivt inte från ett bolag som så sent som i februari 2023 fick en av sina förskolor stängda på grund av allvarligt bristande barnsäkerhet.

Under 2023 sa även det rödgröna styret i Göteborg nej till att låta Norlandia starta en ny förskola. I motiveringen fanns inte mindre än 13 tidigare fall av misskötsel i andra kommuner. Norlandia vägrade acceptera ett nej och överklagade till Förvaltningsrätten där den rättsliga processen fortfarande pågår eftersom det rödgröna styret i sin tur överklagade Förvaltningsrättens första beslut.

Frågan är enkel: Varför ska bolag som gång på gång misskött sig få starta nya verksamheter – verksamheter som inte ens behövs?

Norlandia är inget undantag. Det är ett av många företag som ser välfärden som en affärsidé. Bakom företaget står två norska hotellmiljardärer som också driver äldreboenden – och misskötseln där har lett till flera skandaler. I Örebro gick de äldre hungriga, i Vaxholm drog Inspektionen för vård och omsorg in tillståndet, och i Täby tog till och med Moderaterna tillbaka verksamheten i egen regi.

Det handlar inte om enstaka misstag – det här är en affärsmodell där bolaget ser förskolor och resten av välfärden som ett sätt att göra vinst, oavsett hur det påverkar barn eller äldre. Och det är inte unikt för just det här bolaget, det är tyvärr bara ett exempel av många.

De som är folkvalda måste ha makten att bestämma över de skattemedel vi fördelar. 

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, kan det låga barnafödandet tvinga men är var tionde förskola till nedläggning fram till 2027. Samtidigt får privata bolag fortsätta öppna nya verksamheter utan att ta hänsyn till något annat än sin egen vinst. Konsekvensen? Välfungerande kommunala förskolor tvingas slå igen för att vi inte kan neka privata bolag som vill starta upp nya verksamheter. Det här är orimligt. De som är folkvalda måste ha makten att bestämma över de skattemedel vi fördelar för att se till att de används för barnens bästa.


Skolminister Lotta Edholm (L) och regeringen måste vakna till liv: Sverige behöver en lag som förbjuder aktiebolag att bedriva förskoleverksamhet. Men tills den dagen kommer måste kommunerna åtminstone ha rätt att säga nej till bolag som Norlandia. 

Behövs det verkligen en till förskola på just den här platsen eller riskerar det tvärtom försämra för barnen? Är verkligen just det här företaget rätt aktör att driva en ny förskola? Det är bedömningar kommuner behöver göra och kunna besluta utifrån. 

Vänsterpartiet vill att det offentliga tar tillbaka kontrollen över förskolan. Våra barns framtid är viktigare än någons aktieutdelning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.