Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Stoppa diskrimineringen av utländsk arbetskraft

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, besökte nyligen Örebro och skolbygget i Tybblelund.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, besökte nyligen Örebro och skolbygget i Tybblelund. Bild: Bild: Byggnads

ETC Örebro

Våra medlemmar med schysta avtal jobbar sida vid sida med byggnadsarbetare från andra länder som arbetar för löner som ingen svensk kan leva på, skriver Johan Lindholm efter ett arbetsplatsbesök i Örebro.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Jag reser runt mycket i landet och pratar med våra medlemmar. Nyligen var jag i Örebro på Tybblelunds-skolbygget. Det var snickarlärlingen Ahmed Huseyin som bjudit in mig. Det är det bästa jag vet som förbundsordförande – att få komma ut och träffa medlemmarna ute i byggbodarna och få lyssna på vilka frågor som berör och påverkar dem mest.

Speciellt nu när vi håller på att förhandla med arbetsgivarsidan om förändringar i avtalen och byggbranschen står inför många utmaningar. Vi behöver bygga ikapp i Sverige – 700 000 bostäder behövs till 2025. Och det saknas 40 000 byggnadsarbetare för att göra detta. Det borde vara ett guldläge för oss arbetare att kräva schysta villkor för alla i branschen.

Men det som har hänt är att de stora byggjättarna väljer att ta in utländska byggbolag som konkurrerar med lägre löner i stället för att lyssna på oss. Många av de utländska företag som kommer hit har väldigt skickliga yrkesarbetare anställda, men de saknar svenskt yrkesbevis. Dessa företag betalar bara 88 procent av den lön som svenska företag betalar. Det snedvrider konkurrensen.

Anledningen till att vår motpart vill ha kvar detta system får de svara för. Men vi kan inte förstå det på något annat sätt än att de svenska byggjättarna inte drar sig för att förse sig med vinster genom vilka villkor som helst. De anlitar skrupellösa byggföretag vars enda konkurrensfördel är sämre arbetsvillkor och lägre löner. Medan arbetsgivaren ökar sitt pensionssparande och köper sommarstuga, går arbetaren hem till sin barack, äter en skål snabbnudlar till middag och facetime:ar med familjen hemma i Litauen. Eller Polen. Eller Rumänien.

För svenska små och medelstora företag, som är de som konkurrerar med de utländska företagen, borde det vara en nackdel att det ser ut såhär. För dem blir det helt omöjligt att utmana de utländska företagen prismässigt.

Allt detta påverkar hela den svenska byggmarknaden och våra medlemmar. Företag som vill göra rätt för sig går omkull. På byggena skapas A- och B-lag, när våra medlemmar med schysta avtal jobbar sida vid sida med byggnadsarbetare från andra länder. De arbetar för löner som ingen svensk kan leva på. Och utanför byggstaketen står ungdomar som vill in och – precis som Ahmed Huseyin – jobba som lärlingar. Få ett yrke.

När företag från Tyskland, Italien och Estland kan garantera säkerhet, villkor och löner för sina arbetstagare i enlighet med svenska kollektivavtal, då säger vi ”Välkomna!”.

Men inte annars. Vi kan aldrig acceptera att företag ställer arbetare mot arbetare. Vi ser gärna konkurrens som tar avstamp i bättre planering, material och metoder. Men aldrig konkurrens som förutsätter oskäliga villkor för den som ska kliva upp klockan fem på morgonen och göra jobbet.

 

Ämnen i artikeln